Hallo, ik ben Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens is vooral bekend als een succesvol kunstenaar, maar hij was ook een gerespecteerd diplomaat, polyglot en verzamelaar. Hij is een van de beroemdste inwoners van Antwerpen. Zijn briljante geest leeft voort en hij is nog steeds aanwezig in de stad, niet alleen in de barokschilderijen en –architectuur. Rubens inspireert hedendaagse kunstenaars en belichaamt de atypische levenskunst van de stad en haar inwoners.

Self-portrait of Rubens

Zelfportret van Rubens - © Rubenshuis Antwerpen collectiebeleid

Rijzende ster

Rubens werd in 1577 geboren in Siegen (nu Duitsland), maar al gauw na zijn vaders dood verhuisde hij op jonge leeftijd met zijn moeder naar Antwerpen. Daar leerde hij schilderen en ging in de leer bij kunstenaars als Tobias Verhaecht, Adam van Noort en Otto van Veen. In 1600 reisde hij naar Rome en Venetië, en later naar Spanje. Toen al bleek dat hij een buitengewoon talent was en hij kreeg al snel opdrachten van beide hoven.

Descent from the cross

De kruisafneming - © KMSKA www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw / Foto: Hugo Maertens

Rubenshuis en - atelier

In 1608 keerde Rubens terug naar Antwerpen als officiële hofschilder van de Lage Landen. Die titel werd hem verleend door de aartshertogen Albert van Oostenrijk en Isabella van Spanje. In die periode kocht de kunstenaar een huis met een stuk grond aan het Wapperplein - nu het Antwerpse stadscentrum – en renoveerde het volledig.

Geïnspireerd door de architectuur van de Romeinse oudheid en de renaissance tekende hij zelf de renovatieplannen en toverde hij een gewoon Vlaams huis om tot een palazzo. Hij breidde het huis aanzienlijk uit met een atelier, tuinpaviljoen en overkoepeld beeldenmuseum. Een prachtige portiek bood een mooi uitzicht op de binnentuin en het tuinpaviljoen. Het resultaat mocht er zijn. Vanaf toen was zijn atelier een bron van activiteit waar vele schilders en studenten werkten, van wie sommigen op hun beurt naam voor zichzelf maakten, zoals Antoon van Dyck en Jacob Jordaens. Het atelier bracht honderden creaties en schilderijen voort, vaak op bestelling.

Beeldarchief collectie Antwerpen

Beeldarchief collectie Antwerpen - © Beeldarchief collectie Antwerpen

​​​​​​​Loopbaan als diplomaat

Als gunsteling van aartshertogin Isabella kreeg Rubens steeds meer diplomatieke missies toevertrouwd in haar naam. Zo bracht hij een vredesakkoord tot stand tussen Spanje en Engeland. Daardoor kwam er ook een einde aan de vijandelijkheden tussen de Spanjaarden en de Nederlanders, trouwe bondgenoten van de Engelsen.

Rubens stond hoog in het vaandel aan hoven in heel Europa. Veel tijdgenoten schatten zijn vaardigheid als diplomaat even hoog in als zijn kunstenaarstalent. Rond die tijd genoot hij bijna overal de reputatie van een ongeëvenaard kunstenaar.

Tijdens zijn reizen kreeg Rubens veel prestigieuze opdrachten, zoals de creatie van 24 schilderijen over het leven van Maria de Medici voor het Luxemburgpaleis in Parijs.

kathedraal2(c) Antwerpen Toerisme en Congres

kathedraal (c) Antwerpen Toerisme en Congres

Een baroklegende

In 1630 keerde Rubens voorgoed terug naar Vlaanderen en kocht hij het kasteel van Elewijt, buiten Brussel. Daar schilderde hij zijn grootste opdracht ooit: 112 werken om het koninklijke jachthuis in Madrid, de Torre de la Parada, op te luisteren. Deze werken waren pas in 1638 klaar en werden naar Spanje overgebracht. Toen begon Rubens’ gezondheid achteruit te gaan. Hij stierf in 1640 op 62-jarige leeftijd in zijn huis aan het Antwerpse Wapperplein.

Antwerpen is de enige stad ter wereld die op alle vlakken zo diep doordrongen is van Rubens en zijn barokerfgoed. Antwerpen Baroque 2018, in het teken van Rubens is een kans om Rubens en de barok op een intense en unieke manier te beleven.

The Annunciation

De annunciatie - © www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw / Foto : Michel Wuyts en Louis De Peuter

De hemelvaart van Maria

De hemelvaart van Maria - © www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw