Ben je een echte cultuurliefhebber? Dan is Vlaanderen de topbestemming van het moment.

Gegroet. Mijn naam is Anthony van Dyck, Antwerpenaar en portretschilder. Er worden vaak lovende dingen over me verteld, maar ik geef toe dat ik alles heb geleerd van mijn geniale leermeester Pieter Paul Rubens. Met uw goeddunken leid ik u rond doorheen het artistieke Vlaanderen. Tot 2020 staan de Vlaamse Meesters extra in de kijker. Het ideale moment voor een bezoek aan deze boeiende regio.

Nergens ter wereld liggen de kunststeden zo dicht bij elkaar als in Vlaanderen.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.

Ontdek het portret van Anthony van Dyck

Anthony van Dyck

Anthony van Dyck, self-portrait (1615-1616) - © The Rubens House, Antwerp © www.lukasweb.be - Art In Flanders vzw

Geschilderd door: Peter Paul Rubens

Hallo. Mijn naam is Anthony van Dyck (1599-1641)

In alle bescheidenheid durf ik zeggen dat ik geen onverdienstelijke portretschilder was. Maar mijn leermeester, Rubens, was gewoon een genie. Ik was zijn favoriete leerling en hij geloofde rotsvast in mijn talent.

Sommigen zeggen dat ik zelfs zijn eerste serieuze concurrent in Antwerpen werd omdat mijn techniek onberispelijk was. Heel lang werd er gedacht dat mijn portret door Rubens werd geschilderd. Pas na een recent technisch onderzoek werd het duidelijk dat het een zelfportret is. Je kan mijn portret in het Rubenshuis bezoeken

Later heb ik veel portretten (en zelfportretten) geschilderd, vaak met de korte, puntige baard die toen in de mode was. Dat soort baardje werd veel later zelfs een "Van Dyke" of "Van Dyke-baard" genoemd.

Trouwens, je mag me 'Sir Anthony' noemen want in 1623 werd ik geridderd door koning Charles I. De koning was zeer gepassioneerd over kunst en erg gul. Hij benoemde mij als zijn hofschilder en gaf me zelfs een huis de Theems rivier. Helaas kreeg ik niet de kans om oud te worden. Op 9 december 1641 stierf ik op 42-jarige leeftijd door een longziekte. Ik werd begraven in de St. Paul's Cathedral in Londen.