Zoek je een reisbestemming waar je mode en cultuur kan combineren? Kom naar Vlaanderen.

Mijn naam is Venus. Mijn blote vrouwenlichaam is een van de mooiste naaktvoorbeelden van Peter Paul Rubens. Ik leid je graag doorheen het programma van de Vlaamse Meesters 2018 – 2020. Zeker als je geïnteresseerd bent in lifestyle, romantiek, diamant of girl power, ben ik je ideale gids.

Vlaanderen is het mekka van mode en lifestyle.

Laat je verleiden.

Fijn dat ik je kon inspireren.

Mijn collega's hebben je nog meer te vertellen.

Ontdek het schilderij van Venus

Venus

Peter Paul Rubens, 'Venus Frigida' (1614) - © KMSKA, Antwerp © www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw - photo Hugo Maertens

Geschilderd door: Peter Paul Rubens

Mijn naam is Venus, godin van schoonheid, liefde en verlangen. Aangenaam.

De grote Peter Paul Rubens bracht me voor dit schilderij naar het kille noorden. Dit werk doopte hij 'Venus Frigida', de koude Venus. Het was dan ook frisjes, wanneer hij dit meesterwerk maakte. Een ongewone habitat voor mij. Ik ben het mediterane klimaat van bij ons thuis gewoon, in het zuidelijke Cyprus. Daarom dat je me hier ziet rillen, terwijl ik me bevind in dat guur, winters landschap. Zelfs mijn kleine Cupidootje, naast me, probeert zich warm te houden.

Een klassiek adagium stelt ‘Zonder Bacchus en Ceres, krijgt Venus het koud.’ Daar zit een kern van waarheid in. Een mens heeft heerlijk voedsel, smakelijke dranken en een knusse slaapkamer nodig om zich warm te houden in wintertijden. Toch? Daarom zie je op dit werk een sater, een van Bacchus’ volgelingen, bij me staan. Hij biedt me zijn hoorn des overvloeds aan, gevuld met delicatessen om het levensvuur weer te doen oplaaien.

Dit schilderij is, al zeg ik het zelf, waarschijnlijk een van de knapste naakten van Peter Paul Rubens. In die tijden was het trouwens niet evident om naakt te poseren. Tal van kunstenaars hebben me naakt afgebeeld, maar Rubens maakte er echt een meesterwerk van. Door huidskleuren te combineren met rood, oranje-achtig geel en blauwe tinten, toverde hij een vrouw van vlees en bloed op het doek. Als je goed kijkt, zie je de rillingen over mijn rug lopen. Misschien spot je ook wat cellulitis, maar wat kan ik daarop zeggen. In de ouwe tijd gebruikten we nog geen Photoshop. En bovendien: wij, vrouwen, moeten altijd trots zijn op onze lichamen.