Ontdek architecturale pareltjes van oude en hedendaagse meesters in Vlaanderen.

Aangenaam. Mijn naam is Nicolaas Rockox, liefhebber van mooie dingen en in de 17de eeuw vele jaren burgemeester van Antwerpen. Rubens was een persoonlijke vriend van me, dus kunst en architectuur zijn me niet vreemd. Bent u geïnteresseerd in de prachtige barokke paleizen van Antwerpen of architectuur in het algemeen? Dan moet u zeker naar Vlaanderen komen tussen 2018 en 2020. De Vlaamse Meesters worden dan gevierd en ik toon u graag de mooiste plekken om te bezoeken.

Vlaanderen staat bol van prachtig erfgoed in verschillende bouwstijlen.

Ik leid je graag naar de prachtige oude gebouwen en de nieuwe architectuur.

Ervaar de rijkdom van Vlaanderen ten volle.

Ontmoet de andere gidsen.

Ontdek het portret van Nicolaas Rockox

Nicolaas Rockox

Peter Paul Rubens, portrait of Nicolaas Rockox (1613) - © Rockox House, Antwerp © www.lukasweb.be - Art In Flanders vzw - photo Rik Klein Gotink

Geschilderd door: Peter Paul Rubens
Jaar: 1545
Bezoek me: KMSKA, Antwerp

Hallo, ik ben Nicolaas Rockox (1560-1640). Leuk je te ontmoeten.

Ik was zeer goed bevriend met Peter Paul Rubens en in de 17e eeuw was ik enkele jaren de burgemeester van Antwerpen. Als beschermheer van de kunsten heb ik Rubens meerdere schilderijen in opdracht laten maken. Daarnaast bestelde ik ook werken van onder meer Anthony van Dyck (mijn collega-gids voor de Vlaamse Meesters), Jan van Eyck en Pieter Bruegel.

In 1613 vroeg ik Rubens om een drieluik te schilderen om de toewijding aan mijn geloof tot uiting te brengen. In het middelste paneel beeldde hij de verschijning van Christus af voor de ongelovige Thomas, de figuur aan de rechterkant, die weigerde de Zoon van God te aanvaarden. De oude man naast Thomas is Petrus, de apostel die Jezus verloochende door hun vriendschap niet minder dan drie keer te ontkennen. De derde figuur is Paulus die vóór zijn bekering christenen had vervolgd. Toch vergaf Christus hen alle drie en gaf hen toegang tot het hemelse koninkrijk.

Op de zijpanelen portretteerde Rubens Mevr. Rockox (Adriana Perez) en ikzelf. Wanneer je goed kijkt, zie je dat mijn vrouw een rozenkrans vasthoudt, een symbool van geloof. We smeken om vergeving van onze zonden en bidden om toegelaten te worden tot de hemel.

Helaas stierf ik zonder kinderen en mijn collectie werd publiek verkocht. Maar ik ben blij om te zien dat mijn huis, het Rockoxhuis, nu helemaal gerenoveerd is en bezocht kan worden.