Wat hebben jongeren toch met Bruegel?
Als schilder leeft Bruegel op een kantelmoment in de geschiedenis. Het is een periode waarin de wereld zoals die gekend is, dreigt te verdwijnen. De ontdekkingsreizigers brengen nieuwe werelddelen en volkeren in kaart. De wereld opent zich in sneltempo. Tegelijk heerst er in de Lage Landen – waar Bruegel woont en werkt – een constante dreiging die uiteindelijk uitmondt in godsdienstoorlogen.
De schilderijen van Bruegel zijn dan ook als ‘Wunderkammers’ van zijn tijd. Je voelt de maatschappelijke spanning zinderen. Alle nieuwigheden die op dat moment hun intrede doen – of het nu voorwerpen (uitvindingen) zijn of objecten uit de nieuw ontdekte wereld – vinden er hun weg in.
Zijn curiositeitenkabinet is fascinerend en bevreemdend. Ga maar eens voor ‘De val der opstandige Engelen’ in het Museum van Schone Kunsten in Brussel staan. Op dit bevreemdende doek vecht de aarstengel tegen fantasierijke en vreemde wezens zoals een exotische vis, een hybride wezen met een dierlijk pantser, een soort indiaan en opengespleten wezens.
Ook vandaag opent zich voor ons een nieuwe wereld, die van de digitale verbeelding. Vooral jongeren duiken onbevreesd in de fantasie van het internet, met mythisch aandoende spelletjes en grenzeloze, beeldrijke verhalen. Niet gepenseeld zoals bij Bruegel, maar gepixeld. Wellicht verklaart de fascinatie van heel wat jongeren, het gevoel van herkenning en zelfs regelrechte bewondering.

Bruegel, De val der opstandige engelen - © Instagram Flemishmasters - Bron
Brussel
Ontdek de mysterieuze street art die eind 2016 op een paar plekken in Brussel verscheen (o.a. hoek Fontainasstraat-Hallepoortlaan, Varkensmarkt, Blaasstraat 87 en Louizalaan 66).

Street art in Brussel - © Instagram streetart.be - Bron
De internationale kunstmarkten BRAFA en AAF (affordable art fair) vinden jaarlijks plaats in Brussel. Hier kan je de artistieke crème de la crème bewonderen en misschien zelfs op de kop tikken.

Brussels Art Fair - © "Instagram brafaartfair " - Bron
Bezoek een van de tijdelijke tentoonstellingen van Wiels. Dit centrum voor hedendaagse kunst biedt een mix aan nationale en internationale kunstenaars, zowel opkomend talent als gevestigde waarden.

Wiels, Van Volxemlaan, Vorst - © Wiels
Verdwaal in Kanal – Centre Pompidou, de nieuwe ontmoetingsplek voor moderne en hedendaagse kunst die gevestigd is in de prachtige, voormalige Citroëngarage in Brussel.

Kanal-Centre Pompidou, Akenkaai, Brussel - © Instagram kanal.centrepompidou - Bron
Ontdek hoe oud en nieuw perfect samengaan in het Kasteel van Gaasbeek. In de prachtige, historische setting van dit kasteel worden hedendaagse kunsttentoonstellingen georganiseerd.

Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat, Lennik - © www.vlaanderenvanuitdelucht.be
Gent
SMAK: Dit museum voor hedendaagse kunst biedt een collectie met (inter)nationale topwerken uit de Cobra, pop art, minimal art, conceptuele kunst en arte povera. Die dienen vaak als basis voor de tentoonstellingen en worden aangevuld met originele, gedurfde tijdelijke tentoonstellingen. Plan je bezoek.

Smak Gent, Jan Hoetplein, Gent - © Instagram smakgent - Bron
Het Hoger Instituut voor Schone Kunsten is een baken voor jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het biedt hen voor een periode van twee jaar een atelier aan. Vaak worden daarrond tentoonstellingen georganiseerd. Hou de HISK-kalender zeker in het oog, want een bezoek is meer dan de moeite waard.

Hisk, Kerchovelaan, Gent - © Instagram daniel.g.andujar - Bron
Antwerpen
Het Museum voor hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) boogt op een rijke Antwerpse avant-gardetraditie. De vaste collectie, met stukken van onder meer Jan Fabre en Luc Tuymans, is daarvan het bewijs. Die collectie wordt aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen. Plan je bezoek.

M HKA, Leuvenstraat, Antwerpen - © Instagram muhka_museum - Bron