Hallo, ik ben Anthony van Dyck

Geïnteresseerd in cultuur en schilderkunst?

 

Wat als de schilder Bruegel op Instagram had gezeten?

Een schilderij maken kost veel tijd, een prent maken is veel minder arbeidsintensief. Beschouw ze als snapshots uit de 16de eeuw. Welgestelde burgers van toen verzamelen ze en delen ze met elkaar. Zoals wij dat nu doen op sociale media. Had Bruegel maar Instagram gehad …

Voor Bruegel besluit zelfstandig kunstenaar te worden, is hij als prentenmaker in loondienst bij Hiëronymus Cock. Die leidt op dat moment in Antwerpen de prentenuitgeverij ‘In de vier winden’, toen een van de invloedrijkste uitgeverijen in Europa. Cock is een succesvol ondernemer. Hij zorgt ervoor dat tekenaars uit ‘zijn stal’ naam verwerven, zodat hun prenten erg gegeerd zijn. Het is hier dat Bruegel bekendheid verwerft.
Aan de hand van deze eerste prenten van Bruegel is het leuk om Brussel te ontdekken.

1. Griezelen met Bruegel

Op veel prenten tekent Bruegel enge wezens die uit de hel lijken te komen. Voor deze stijl van tekenen laat hij zich sterk inspireren door Jeroen Bosch.
Prenten hebben in die tijd een sociale functie. De meeste mensen bewaren ze zelfs in mappen. Heel waarschijnlijk dienen ze om samen lekker te griezelen. Sommige prenten zijn eerder moraliserend. De foltertechnieken op de prenten moeten de kijkers waarschuwen om niet af te dwalen naar het slechte pad.

In dit kader is het interessant om de buurt van het Justitiepaleis in Brussel te bezoeken. Dit gebouw opent in 1883 zijn deuren en is van de hand van de Belgische architect en vrijmetselaar Joseph Poelaert.
Het feit dat Poelaert in zijn tijd een eminent lid is van de Loge, vormt al van bij de bouwplannen de voedingsbodem voor de meest vreemde verhalen. Zo fluistert men dat in de funderingen van het Brusselse justitiepaleis een labyrint verwerkt zit dat als inspiratieparcours moet dienen voor aspirant-vrijmetselaars. Met voldoende verbeeldingskracht kan de bezoeker trouwens zien dat het gebouw zelf bulkt van tekens, symbolen en verwijzingen naar de vrijmetselarij.
Als locatie voor dit impressionante bouwwerk kiest het Brusselse bestuur de vroegere Galgenberg uit, een plaats waar in de Middeleeuwen misdadigers worden opgehangen. Daarvoor dient echter ook een deel van de Marollen – een grote Brusselse volksbuurt – te wijken. En dat voel je nog steeds. Neem op het plein voor het justitiepaleis maar eens de lift naar beneden. Boven voel je het statige ‘uptown’, met trouwens een prachtig zicht over Brussel. Beneden – ‘downtown’ – zorgen de volkse, kleine straatjes met snuisterwinkels en eetgelegenheden meteen voor een karakteristieke gezelligheid.

Law Courts of Brussels, Brussels

Justitiepalies, Brussel - © Instagram samuel_70 - Bron

Gent

Ook buiten Brussel kan je lekker griezelen.

Bezoek de middeleeuwse burcht het Gravensteen in Gent met de huiveringwekkende folterkamer.

Gravensteen, St. Veerleplein, Ghent

Gravensteen - © Tom D'Haenens

Brugge

Het Foltermuseum in Brugge met meer dan honderd schrikwekkende foltertuigen.

Antwerpen

De Ruien van Antwerpen, waar je een bevreemdende wandeling in de buik van de stad kan maken.

Antwerp Canals

Ruien Antwerpen - © Toerism Antwerp

2. Ontdek de stripscène van Brussel

Bruegel steekt veel humor in zijn prenten; ze lezen als een soort van stripverhaal. Tot op vandaag bouwen veel Belgen voort op de basis die hij legde. In ons land vind je tal van striptekenaars van het allerhoogste niveau.
Brussel heeft altijd al de Belgische stripscène het nodige respect gegeven. Zo krijgen personages uit de stripwereld als sinds de jaren ’90 een prominente plek in het Brusselse landschap. Bijna zestig stripmuren kleuren Brussel-centrum en Laken.

Volg deze striproute.

Wil je liever snuisteren in stripwinkels? Dan raden we volgende adresjes aan:

  • Brüsel: de grootste stripwinkel in het Brussels gewest, genoemd naar de gelijknamige graphic novel van François Schuiten en Benoît Peeters.
  • La Maison de la Bande Dessinée: opmerkelijk is dat Kuifje-albums er verkrijgbaar zijn in verschillende formaten en in meer dan vijftig talen en dialecten.
  • Le Dépôt  is sinds 1984 een gekende Franstalige boekhandel, gespecialiseerd in de aan- en verkoop van nieuwe en tweedehands strips, manga’s en objecten.
  • Multi BD
  • Forbidden Zone
  • Slumberland
Temperantia by Bruegel

Temperantia van Bruegel - © KMSKB

3. Oude muziekinstrumenten in een prachtig gebouw

Elke prent van Bruegel is een wereld op zich, met onvoorstelbaar veel details en taferelen verstopt in taferelen. Kijk maar eens op hoeveel prenten er muzikanten verborgen zitten of mensen die aan het optreden zijn.
Ben je geïnteresseerd in oude muziek? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum. Je maakt er een wereldreis door de boeiende wereld van de muziek en je kunt er kennismaken met ruim 1.200 tentoongestelde muziekinstrumenten. Bovendien is het gehuisvest in een architecturaal art nouveau-pareltje, dat als gebouw op het einde van de 19de eeuw toebehoorde aan de ‘Old England’ warenhuizen.

Musical Instruments Museum, Hofbergstraat, Brussels

Muziekinstrumentenmuseum, Hofbergstraat, Brussel - © Instagram travel_with_yana - Bron

4. Bruegel als voorloper van het Belgisch surrealisme

René Magritte is ongetwijfeld dé allerbekendste Belgische surrealist. Toch staat hij niet alleen op dergelijke artistieke hoogte in België. Denk maar aan Marcel Broodthaers, Paul Delvaux en vele anderen. In de postmoderne kunst viert het surrealisme zelfs opnieuw hoogtij met hedendaagse meesters als Wim Delvoye en Jan Fabre, die zich door het surrealisme laten inspireren. Eigenlijk heeft Bruegel in zijn tijd het zaadje geplant dat later uitgroeide tot het surrealisme.
Wil je meer surrealistische ervaringen in Brussel, bezoek dan:

Magritte Museum, Brussels

Magritte Museum, Brussel - © Instagram art.direct - Bron

Oostende

Muzee in Oostende met de Ensor- en Spillaertvleugel. Plan je bezoek.

Mu.ZEE, Romestraat, Ostend

Mu.ZEE, Romestraat, Oostende - © Instagram mu.zee - Bron

Elsene

Museum van Elsene met een keur aan werken uit de 19de en 20ste eeuw. Plan je bezoek.

Museum of Ixelles, Jean Van Volsemstraat, Elsene (Ixelles)

Museum van Elsene, Jean Van Volsemstraat, Elsene - © Instagram elisatheballa - Bron

5. Boten

Bruegel is duidelijk gefascineerd door boten. Hij tekent dan ook heel wat prachtige marineschepen en steeds wisselende wolken en golven. Bruegel leeft in de tijd dat nieuwe werelddelen ontdekt worden. Misschien is hij daarom zo gefascineerd door reizen en boten. In ieder geval kan men Bruegel als de geestelijke vader van de marineschilderkunst bestempelen.

Bruegel, A Dutch Hulk and a Boeier

Bruegel, Hulk en Boeier op zee - © KMSB

Oostende

Spreken boten je ook aan, dan kan je even buiten Brussel je hart ophalen.

Bezoek de Mercator in Oostende.

Mercator, Mercatordok, Ostend

Mercator, Mercatordok, Oostende - © Instagram miss_katinka9 - Bron

Antwerpen

Vaar mee met de Flandria in Antwerpen voor een Schelde-excursie.

Scheldekaaien - Flandria trips on the Scheldt

Scheldekaaien - Flandriatochten op de Schelde - © Antwerp Tourism & Convention

Gent

Ga zelf aan het roer staan van een bootje en vaar over de Leie naar het prachtige kunstdorp Sint-Martens-Latem.

Boat trip on the River Leie

Boottochtje op de Leie - © Westtoer

6. Tuinen en parken

Alle landschappen die Bruegel tekent en schildert lijken heel realistisch. Toch zijn het allemaal composities waarvan hij de verschillende onderdelen door zijn meesterlijk talent moeiteloos bij elkaar plaatst. Bruegel doet heel wat van zijn indrukken op tijdens zijn reis over de Alpen naar Italië. Dat zie je in zijn landschappen. Toch vind je in de composities voor zijn prenten ook heel typische Vlaamse taferelen terug.

Bruegel, Solicitudo Rustica landscape.

Bruegel, Solicitudo Rustica landscape. - © KMSKB

We nemen je graag mee naar de mooiste parken en tuinen van Brussel en omgeving.

Het Egmontspark aan de Zavel in Brussel: drie discrete toegangen zorgen ervoor dat het park zijn intiem en authentiek karakter bewaart. De voormalige orangerie van het park is omgevormd tot een restaurant met een erg aangenaam terras.
Het Warandepark: het droeg lange tijd de naam Koninklijk Park en was het eerste openbare park van Brussel. Dit grote, vierhoekige domein met veel bomen strekt zich uit tussen het Federaal Parlement en het Koninklijk Paleis.
De Koninklijke Serres in Laken: de plantencollecties, een ware streling voor de zintuigen, zijn te danken aan het prestigieuze bewind van Leopold II en de creativiteit van zijn architect Balat. Ze zijn ondergebracht in een lichtrijke omgeving van glas en staal.
Het Kasteel van Gaasbeek: deze ommuurde Franse tuin bezit een unieke leifruitbomencollectie, die al eeuwenlang tot de wereldtop behoort.
De Plantentuin van Meise: de Nationale Plantentuin van België, op slechts 3km van het Brusselse Atomium, is een botanische tuin van wereldformaat. Ontdek 18.000 plantensoorten waarvan meer dan de helft in het Plantenpaleis groeit, een van de grootste serrecomplexen van Europa. Maak een boeiende wandeling door het historisch domein van 92ha vol plantencollecties van overal ter wereld.

Heeft de barok je ook te pakken?

Ik vertel je er graag meer over.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.