Hallo, ik ben Anthony van Dyck

Geïnteresseerd in cultuur en schilderkunst?

 

Vlaanderen is de voedingsbodem voor kunststromingen: vroeger en nu

Rubens en Antwerpen, Gaudi en Barcelona, Warhol en New York. De stad was hun inspiratiebron, hun geniale talenten vormden mee de stad. Voor de echte liefhebber van de schilderkunst mag Antwerpen dan ook niet ontbreken als bestemming.

Antwerpen

Brug tussen passie en ratio

Vlaanderen is altijd een gegeerde regio geweest. Het ligt op een strategisch kruispunt in Europa. Filips de Goede, Napoleon en Willem van Oranje hebben zich de regio ‘toegeëigend’. En dat voel je. Het is de brug tussen het passionele Zuiden en het efficiënte Noorden. Deze twee stromingen ervaar je ook in de werken van Rubens.

"Nog steeds is Vlaanderen de thuishaven voor veel kunstenaars."

Vroeger en nu

Vlaanderen was in die periode een enorm welvarende regio. De kerkbesturen, rijke handelaars en politieke zwaargewichten beschikten over het nodige kapitaal om dure kunstwerken te bestellen. Daardoor werd het mogelijk dat zo’n relatief kleine regio zoveel grote schilders en bewegingen voortbracht. En nu nog steeds is Vlaanderen de thuishaven voor veel kunstenaars. Een kleine greep uit het aanbod:


De klassiekers: de gebroeders van Eyck, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Pieter Bruegel, …
De modernen: René Magritte, James Ensor, Rik Wouters
De hedendaagse: Panamarenko, Luc Tuymans, Michaël Borremans, Jan Fabre, Dirk Braeckman

Ook in de na-oorlogse periode was Antwerpen een van de culturele hotspots van Europa met een sterke avantgardische stroming.
Bezoek eens het beeldenpark van het Middelheim, het MHKA, de atelierflat van Jozef Peeters of ga een levendig gesprek over humanisme aan met de eigenaar van de galerij De Zwarte Panter. Bezoek zeker ook Zeno X of Tim Van Laere. Beide Antwerpse galerijen vertegenwoordigen bekende artiesten. Maar er is meer dan Antwerpen. Er broeit gewoon iets in heel Vlaanderen.

Ook Brussel speelt een hoofdrol in de hedendaagse kunstscene. Dat merk je aan de internationale galerijen die zich er met grote aantallen vestigen. 

Vlaanderen

Vrijwel nergens liggen de grote kunststeden zo dicht bij elkaar dan in Vlaanderen.

Ben je geïnteresseerd in schilderkunst? Dan kan ik je de volgende plekken aanbevelen:

Antwerpen
Rubenshuis
, RockoxhuisMuseum voor Schone Kunsten, M HKA

Brussel
Magritte Museum, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, BOZAR, Wiels 

Gent
S.M.A.K., Museum voor Schone kunsten, Raveelmuseum, Museum Dhondt-Dhaenens

Oostende
Ensorhuis, met het nieuwe Ensor Experience Center dat in 2018 opent, MUZEE, met een interessante Ensor- en Spiliaertvleugel

Heeft de barok je ook te pakken?

Ik vertel je er graag meer over.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.