Hallo, ik ben Venus

Zin om cultureel verantwoord te shoppen en diamanten te bewonderen?

 

Vlaamse Meesters op kindermaat

Vlaanderen en Brussel vormen al eeuwenlang hét epicentrum van kunst, design, mode en architectuur. Dat maakt het tot een interessante reisbestemming voor cultuurminnaars. Zeker nu Vlaanderen haar grootmeesters Pieter Paul Rubens, Pieter Bruegel en Jan van Eyck eert met tal van activiteiten en expo’s. Ook de kinderen kunnen hun hartje ophalen aan dat artistieke triumviraat. Keuze te over.

CHECK de website van het museum voor laatste info!

Genk

1. Loop rond in Bruegels tijd in het openluchtmuseum Bokrijk

Een bezoekje aan Bokrijk katapulteert je terug in de tijd. In een prachtig park kunnen gezinnen via tal van workshops en ateliers het leven van vroeger ontdekken. In 2019 neemt het Openluchtmuseum Bokrijk je mee naar de wereld van Bruegel. Duik in het schilderij ‘De strijd tussen Vasten en Vastenavond’ en word een Bruegeliaans personage. Je krijgt een bandje om objecten uit het schilderij te scannen en ernaar op zoek te gaan in het pittoreske park. Een tocht die je het leven in Bruegels tijd laat zien, horen, voelen, proeven en ruiken… En wie weet win je er wel een prijs mee?

Deze expo is helemaal op maat voor iedereen vanaf 6 jaar en loopt van 6 april 2019 tot en met 2 november 2020. Meer info: The World of Bruegel.

Brussel

2. Bekijk via een VR-bril de 16e-eeuwse skyline op de Brusselse Hallepoort

Elke bezoeker aan de tentoonstelling ‘Terug naar Bruegel - Beleef de 16e eeuw’ krijgt een virtual reality-bril die je in de wereld van de Vlaamse grootmeester onderdompelt. Daardoor krijg je niet alleen een speciale kijk op de voorwerpen op de schilderijen, maar kan je ze ook aanraken, voelen en zelfs ruiken. Het lijkt alsof je zelf de 16e eeuw bent binnengestapt.

De kroon op het werk is ongetwijfeld het panorama dat zich ontrolt vanop de borstwering van de Hallepoort, de voormalige stadspoort van Brussel. Je ontdekt er iconische gebouwen en door telescopen doemt een virtuele skyline van het 16e-eeuwse Brussel op. Een haast levensechte beleving, begeleid door informatie in zes talen.

Terug naar Bruegel - Beleef de 16de eeuw’ loopt van 21 juni 2019 tot en met 18 oktober 2020.

Plan je bezoek

Op slechts een boogscheut van de Hallepoort vind je de Kapellekerk, waar Bruegel begraven is. Daar kan je met de kinderen op zoek naar tal van figuurtjes die zijn ontsnapt uit het oeuvre van de meester. Vang ze allemaal, als waren ze eeuwenoude Pokémon.

Deze activiteit is perfect te combineren met een bezoek aan de restanten van het Paleis op de Coudenberg. Samen met de kinderen kan je de ondergrondse gangen van het middeleeuwse paleis verkennen. In sommige kelders hoor je zelfs trams boven je hoofd razen. Speciaal voor kinderen is er een spannende speurtocht met verkleedkleren.

Antwerpen

3. Ontdek de schatkamers van de Antwerpse kerken

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk vormen een uniek kwintet van historische kerken in hartje Antwerpen. Alle vijf herbergen ze werken van de Vlaamse Meesters. Een kerkbezoek saai voor kinderen? Niet met de doe-blaadjes voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Op die manier wordt een kerkbezoek een boeiende belevenis. De doe-blaadjes vind je gratis in elke kerk, je kan op ontdekkingstocht tijdens de openingsuren van de kerken.

Sint-Carolus Borromeuskerk

Sint-Carolus Borromeuskerk

Plan je bezoek

Combineer deze activiteit met een bezoek aan de ondergrondse ruien van Antwerpen. Ruien, vlieten en vesten doorkruisten Antwerpen sinds de Middeleeuwen. Dit net van natuurlijke en uitgegraven waterwegen voorzag de stad van water en een binnenhaven.
Toen de ruien overwelfde riolen werden, verdween dit unieke stukje erfgoed uit het stadsbeeld. Herontdek nu dit verborgen patrimonium, met tal van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes uit een ver en recent verleden.

De Ruien

De Ruien - © (c) Antwerpen Toerisme & Congres

Antwerpen

4. Word drukker in het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen

Het Museum Plantin-Moretus is een prachtig, eeuwenoud stadspaleis. Je wandelt binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus alsof je hier 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was, zoals ook Vlaamse meester Pieter Paul Rubens er vaak over de vloer kwam.

Tijdens een bezoek kunnen de allerkleinsten zelf tekst en beeld drukken met verschillende soorten drukpersen. Zo ontdekken ze hoe arbeidsintensief die stiel is. Ook leuk is het familiespel, waarin je met het hele gezin op zoek gaat naar de moordenaar van Balthasar Moretus. Of laat je verleiden door het hoorspel, geschikt voor alle leeftijden.

Plan je bezoek

Combineer deze activiteit met een bezoek aan het Middelheimpark, net buiten het stadscentrum. Een prachtig en uniek wandelpark vol wonderlijke kunst, van scheve boten tot fietsende skeletten. Vlakbij ligt een grote speeltuin met een gezellig en familievriendelijk restaurant.

Middelheim

Middelheimpark - © (c) Joris Casaer

Gent

5. Verdwaal in de geschiedenis van het bekende meesterwerk Lam Gods in Gent

In 2020 opent in de Sint-Baafskathedraal een gloednieuw bezoekerscentrum, waar de gerestaureerde panelen van het Lam Gods van de gebroeders van Eyck en tal van andere authentieke kunstschatten in al hun pracht en praal te bewonderen zullen zijn. Met behulp van een virtual reality-bril zullen bezoekers diep in het verleden kunnen reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal kunnen beleven alsof ze er zelf bij waren. Zowel het meesterwerk als het imposante gebouw zullen in volle glorie tot leven komen.

Saint Bavo's Cathedral

Sint-Baafskathedraal

Plan je bezoek

Combineer deze activiteit met een bezoek aan het Gravensteen, de middeleeuwse burcht in hartje Gent. Vanop de omwallingen heb je een prachtig uitzicht op de stad. Binnen vind je spannende wenteltrappen, gangen en ruimtes vol geschiedenis. Gratis toegang tot en met 19 jaar.

Mechelen

6. Beleef de Bourgondische hofcultuur in het Hof van Busleyden in Mechelen

In de 16e eeuw waren stadspaleizen dé hotspots. Ze hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op machtshebbers, filosofen, schrijvers, muzikanten, denkers, doeners, wetenschappers, kunstenaars … In het prachtige stadpaleis Hof van Busleyden beleef je de Bourgondische hofcultuur nog altijd.

Kinderen zijn de bijzondere gasten in dit stadspaleis. Het familieparcours, in het Nederlands en het Engels, brengt hen op weg aan de hand van een routeplan met scheurluikjes. Die verwijzen naar gouden kubussen in de zalen waarin toffe opdrachtjes zitten, zoals een eigen fabeldier bedenken. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis. Nog vragen over een bezoekje met kinderen? Je vindt de antwoorden hier.

Plan je bezoek

Combineer deze activiteit met een skywalk in de Sint-Romboutstoren. Vanuit alle hoeken steekt die historische wolkenkrabber fier boven Mechelen uit. Voor een onvergetelijke ervaring: beklim de 97,5 meter hoge toren en neem een kijkje in de vijf torenkamers. Kinderen volgen een avontuurlijke zoektocht. Eenmaal boven kan je zo ver kijken tot aan het Atomium in Brussel en tot de kathedraal van Antwerpen.

Veurne

7. Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters

Kasteel Beauvoorde in Veurne neemt klein en groot mee op een magische kunstwandeling door het kasteel en stellen de mooiste pareltjes van de Vlaamse Meesters aan je voor. Knipper even met de ogen en ga 600 jaar terug in de tijd! De expo is gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenreeks van Thaïs Vanderheyden. Ze maakte ‘junior-versies’ van de oude meesterwerken en meesterverteller Warre Borgmans brengt in een audiogids de grappige, symbolische, mysterieuze of gekke geschiedenis van de kunstwerken op kindermaat. Je kan de expo bezoeken tot en met 20/04/2020.

Gent

8. Dag Jan - Het kleine rijk van Jan Van Eyck

In 1432 legde de grote Jan van Eyck de laatste hand aan zijn meesterwerk De Aanbidding van het Lam Gods. En de rest is geschiedenis. De stad Gent, waar het Lam Gods nog steeds thuis is, zet ‘haar’ Vlaamse Meester in 2020 in de schijnwerpers met OMG! Van Eyck was here.

Dat stadsfestival brengt van Eyck en zijn rijke oeuvre dichter bij ons allemaal, jong én oud. Zo vertelt de tentoonstelling Dag Jan dat verhaal op kindermaat, met een knipoog naar de hedendaagse skate-cultuur. Ze toont de middeleeuwse wereld van Jan van Eyck vanuit het perspectief van een jongere van vandaag.

In De Wereld van Kina, het Gentse natuurmuseum voor kinderen en jongeren, komen de bezoekers kamer na kamer meer te weten over de grootmeester, zijn ongeëvenaarde portretten, zijn Lam Gods, zijn schildertechnieken, atelier en vele avonturen in vreemde landen. Via kijkkasten, vitrines, video-animatie, weetjes en een interactief parcours worden bezoekers op een speelse en leerrijke manier ondergedompeld in de wereld van een van de grootste schilders uit de westerse kunstgeschiedenis.

Dag Jan, van 26 maart tot 31 december 2020 in de Wereld van Kina.


Dag Jan

Dag Jan - © ©El Mundo de Kina

Even geen zin in cultuur?

Vlaanderen grenst aan de Noordzee, alwaar je de prachtige Vlaamse kust vindt. Die is maar liefst 67 kilometer lang, van de grens met Nederland tot die met Frankrijk. Op sommige plaatsen is dat prachtige strand wel een halve kilometer breed. Sowieso de moeite waard voor een portie familievertier.

Dat water vind je trouwens niet enkel aan de kust, zowat alle kunststeden worden doorkruist door rivieren. De ideale plek voor een gezellig boottochtje, om de stad op een andere manier te ontdekken. En dan is het nog niet uit met de waterpret. En wie het beest wil uithangen, kan naar een van de mooie dierenparken op mensenmaat, zoals de ruim 170 jaar oude Zoo van Antwerpen, of het gezellige Planckendael.

Een van de vele andere troeven in Vlaanderens arsenaal: de fiets. Onze regio is namelijk voornamelijk vlak, wat het leuk fietsen maakt met de kinderen. Doorheen heel Vlaanderen vind je een knooppuntensysteem, waarmee je makkelijk je eigen route kan uitstippelen, lang of kort. Surf daarvoor naar deze handige routeplanner. Een overzicht van kindvriendelijke fietsroutes vind je hier.

Ik toon je graag nog andere fantastische plekken.

Volg mij en ik neem je verder op weg.

Fijn dat ik je kon inspireren.

Mijn collega's hebben je nog meer te vertellen.