Hallo, ik ben Nicolaas Rockox

Hou je van architecturale pareltjes van oude en hedendaagse meesters?

 

Vlaamse Meesters in architectuur doorheen de jaren

Rubens is een man die zonder aarzelen zijn comfortzone verlaat. Artistiek staat hij aan de top, maar ook zijn diplomatieke feeling en zijn grandeur in het algemeen wekken bewondering. Daar maakt hij dankbaar gebruik van.

Antwerpen

Omdat Rubens de gotische bouwstijl van de prachtige kathedraal van Antwerpen als voorbijgestreefd beschouwt, wil hij via zijn politieke contacten meer barokke invloeden in Antwerpen.

Hij koopt in 1610 zijn huis en voert vijf jaar lang verbouwingen uit. Delen van het huis, waaronder zijn atelier, ontwerpt hij zelf. Dit prachtige Rubenshuis lijkt wel op een Italiaans stadspaleis.

Zijn architecturaal talent richt zich ook op de Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Consciencepleintje in Antwerpen. Hij verzorgt er zowel de schilderijen, plafondschilderingen als de beeldhouwwerken en levert een belangrijke bijdrage aan de algemene decoratie. Vroeger stonden in deze kerk geen stoelen. Het was een ontmoetingsplaats. Nu staan er de vlinderstoelen van Arne Jacobsen. In het Portugees betekent Barocca 'parel van onregelmatige vorm’ en deze bouwstijl past dan ook prima bij deze designerstoel. In een eerste opwelling verwijderde de pastoor de gekleurde versies van deze stoelen uit zijn kerk, omdat hij ze niet passend vond. 

Vlaanderen

In Vlaanderen liggen de kunststeden dicht bij elkaar.

Ben je geïnteresseerd in architectuur? Dan kan ik je de volgende plekken aanbevelen:

Antwerpen

Het oude centrum, Antwerpen-Centraal (het mooiste station van de wereld), prachtige art nouveau en jugendstil in de Cogels-Osylei, het Tropisch Instituut van Marcel Spittael en Paul Le Bon, de sociale woningblokken van Braem op het Kiel, het havenhuis van Zaha Hadid, het nieuwe gerechtsgebouw van Richard Rogers, De Singel van Leon Stynen met een aanbouw van Stephan Beel, het MAS van Neutelings Riedijk, …

Brussel

Het oude stadscentrum met de Grote Markt en de Koninginnengalerij.
In het spoor van Horta (Hortamuseum), art nouveau (Muziekinstrumentmuseum, Belgisch stripcentrum, Brussel Art Nouveau), art-deco (Flageygebouw en Bozar), de wereldtentoonstellingswijk met het Atomium en de Chinese toren. 

Gent

De Krook, de stadshal van Robbrecht en Daem, de boekentoren van Henry van de Velde, het station Gent Sint-Pieters, De Vooruit. Of overnacht in deze prachtige villa van Wassenhove van Juliaan Lampens in Sint-Martens Latem.

Brugge

Concert building, Het Zand, Bruges

Concertgebouw - Het Zand, Brugge - Bron

Lamot, Haverwerf, Mechelen

Lamot - Haverwerf, Mechelen - Bron

Vlaanderen is prachtig.

Ik leid je graag wat meer rond in deze regio.

Ervaar de rijkdom van Vlaanderen ten volle.

Ontmoet de andere gidsen.