Hallo, ik ben Anthony van Dyck

Geïnteresseerd in cultuur en schilderkunst?

 

Van Eyck. Een optische revolutie

Vader van de olieverfschilderkunst, pionier tijdens de noordelijke renaissance en Vlaams Primitief. Jan van Eyck is zonder twijfel een van de grootste schilders die de westerse wereld ooit heeft gekend. In 2020 brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) een eerbetoon aan zijn nalatenschap met een selectie van zijn meesterwerken. Kom en ontdek „„Van Eyck. Een optische revolutie”.

Van Eyck. Een optische revolutie.

01 Feb

2020

30 Apr

2020

Temporary closed until April 19th due to the COVID 19-virus

De grote Jan van Eyck staat waarschijnlijk het meest bekend om zijn meesterwerk „De Aanbidding van het Lam Gods”, ook wel bekend als het Gentse altaarstuk. Het vijftiende-eeuwse veelluik maakt zeker deel uit van de klassieke canon en is nog steeds te zien op precies dezelfde plek waarvoor het is gemaakt: de Sint-Baafskathedraal in Gent. Sinds 2012 hebben delen ervan echter een nieuw, tijdelijk onderkomen gevonden in het Museum voor Schone Kunsten in Gent, waar een team van experts het meesterwerk geduldig restaureren.

In 2020 zal het team de restauratie afronden en zal er een unieke tentoonstelling in hetzelfde Museum voor Schone Kunsten plaatsvinden. „Van Eyck. Een optische revolutie” brengt een aanzienlijk deel van de ongeveer twintig bewaard gebleven werken van deze bijzondere kunstenaar, die nu over heel Europa verspreid zijn, samen. Deze kunstschatten worden naast de werken van de meest getalenteerde tijdgenoten van Van Eyck getoond. Centraal in de tentoonstelling staan de gerestaureerde buitenluiken van het Gentse altaarstuk.

„Van Eyck. Een optische revolutie”, een tentoonstelling van 1 februari tot 30 april, ontrafelt de mythes over de kunstenaar en plaatst zijn techniek, zijn oeuvre en zijn invloed in een nieuw perspectief. De tentoonstelling zal bij de bezoekers een gevoel van bewondering ontlokken dat vergelijkbaar is met wat tijdgenoten ervoeren toen ze zijn kunst voor het eerst zagen. Echt een once-in-a-lifetime ervaring.

Restauration of 'The Adoration of the Lamb of God', MSK Ghent

Restauratie Lam Gods MSK - © lukasweb.be - Art in Flanders

Heeft de barok je ook te pakken?

Ik vertel je er graag meer over.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.