Hallo, ik ben Venus

Zin om cultureel verantwoord te shoppen en diamanten te bewonderen?

 

Smokkelt Peter Paul Rubens diamanten?

Antwerpen is de diamanthoofdstad van de hele wereld. Vandaag wordt zowat 80% van alle ruwe diamanten verhandeld via Antwerpen. Maar de geschiedenis gaat ver terug. Al sinds de 15de eeuw speelt Antwerpen een belangrijke rol in de diamanthandel en verwerkende industrie. De handel in diamant is meer dan een economisch verhaal. Ook op cultureel en kunsthistorisch vlak heeft Antwerpen over deze dure steentjes een verhaal te vertellen.

Smokkelt Peter Paul Rubens diamanten?

Portretten zijn in die tijd een teken van welstand. Iedereen poseert daarom in de weelderige kostuums die toen in de mode waren. De welgestelde burgers dragen op deze schilderijen dan ook trots de juwelen, parels en diamanten die ze bezitten. Heel wat van dat kostbaars ging verloren, maar in het Rubenshuis vind je nog een halsketting van 25 geslepen bergkristallen. Die zijn in goud gevat en bevatten 25 rozetten versierd met wit en rood email. 

Diamanten moeten natuurlijk ook ten tijde van Rubens een veilig onderkomen krijgen. In de slaapkamer van het Rubenshuis vind je een kunstkabinet. Stel je voor dat onze kluizen er nog zo mooi zouden uitzien. De deuren en laden zijn versierd met schilderijtjes. De kast wordt gebruikt om kostbare voorwerpen in op te bergen. Sommige van deze kastjes verbergen geheime laden en dubbele bodems. Daarin verstopt men dan liefdesbrieven. Ze worden ook gebruikt om diamanten, kant of andere dure dingen te smokkelen. 

Wil je meer weten over de Antwerpse diamant?

Bezoek dan de diamantwijk aan het Centraal Station en vergeet zeker niet de prachtige stationshal binnen te wandelen. Het station prijkt steevast op de eerste plaats in de verschillende rankings van mooiste station ter wereld. Schrijf je in voor een wandeling in de diamantwijk of bezoek DIVA, Antwerp Home of Diamonds. Dit is het nieuwe museum rond diamant, juwelen en edelsmeedkunst dat zijn deuren opende in mei 2018. Plan je bezoek.

Droom je weg bij de gedachte aan diamant en romantiek?

Dan kan ik je de volgende activiteiten aanbevelen: ​​​​​​​

Brugge

Brugge is de meest romantische stad van Vlaanderen. Bovendien heeft het ook een Diamantmuseum. Voordat Antwerpen begin 16de eeuw het centrum van de diamant was, vond al de diamanthandel voornamelijk plaats in Brugge. De aanwezigheid van de Bourgondische vorsten in de stad was daar zeker niet vreemd aan. Plan je bezoek.

Venus_001 - Helena Fourment (c)

Helena Fourment - © Rubenshuis Antwerpen

Ik toon je graag nog andere fantastische plekken.

Volg mij en ik neem je verder op weg.

Fijn dat ik je kon inspireren.

Mijn collega's hebben je nog meer te vertellen.