Hallo, ik ben Anthony van Dyck

Geïnteresseerd in cultuur en schilderkunst?

 

Samen met de kinderen naar Van Eyck

In Gent draait alles in 2021 rond Jan van Eyck. De Vlaamse Meester wordt er een heel jaar lang gevierd, onder de vlag OMG! Van Eyck was here. Een absolute aanrader als je van cultuur en geschiedenis houdt. En neem gerust je gezin mee: ook voor kinderen en jongeren valt er van alles te beleven.

CHECK de website van het museum voor laatste info!

Kijk door de ogen van de Meester

“De grootste Van Eyck-tentoonstelling die er ooit is geweest.” “Een unieke gelegenheid.” - “Als je van kunst houdt, dan hou je van deze tentoonstelling.” - De internationale pers is het roerend eens: Van Eyck. Een optische revolutie is een must-see voor elke cultuurliefhebber. ’t Is dé kans om een groot deel van Van Eycks oeuvre met eigen ogen te zien, en bovendien maak je er kennis met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Niks om met de kinderen te doen, denk je? Think again. Bij de tentoonstelling hoort een uitgebreid familieaanbod. Kinderen van 6 tot 12 jaar krijgen een aangepaste audiogids, en een zoekboekje met stempels en toffe opdrachten. En zijn ze moegeluisterd en -gezocht, dan kunnen ze zelf aan de slag in de creatieve ruimte.

Van Eyck. Een optische revolutie loopt van 1 februari tot 30 april 2020 in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Met je ticket kan je met reductie naar Dag Jan, de tentoonstelling in kindermuseum De wereld van Kina.

22 mei 2019 - 19 copyright ©Michel Burez

©Michel Burez

Ervaar het Lam Gods van binnenuit

Hét meesterwerk van Jan van Eyck is het Lam Gods: een imposant drieluik, geschilderd met een verbluffend oog voor detail, dat onlangs vakkundig gerestaureerd is. Het hangt al 600 jaar in de gotische Sint-Baafskathedraal, en daar kan je het nog steeds gaan bewonderen. Mét de kinderen, want er is een aangepaste familietoer. Die begint in het gloednieuwe bezoekerscentrum. Zet een augmented reality-bril op en ontdek de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en van de kathedraal alsof je erbij was. Je bezoek eindigt bij het Lam Gods zelf: een esthetische ervaring die lang nazindert bij jong en oud.

Het bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal opent op 8 oktober 2020.

Campagnebeeld (c)Gerda Dendooven

(c)Gerda Dendooven

Geniet van de natuur in hartje Gent

Als je de Sint-Baafskathedraal buitenstapt, sla dan even de hoek om. Je kan er tot rust komen in een juweeltje van tuinkunst: Fruitgaard XL. Tot voor kort was dit een onopvallend perkje, nu groeien en bloeien er tientallen bomen, bloemen en planten, waarvan Van Eyck er heel wat heeft afgebeeld op het Lam Gods. En dankzij de gezellige picknickbanken, de veilige trampolines en de houten schaapjes is dit de ideale plek om even uit te blazen, midden in de historische binnenstad.

Het vernieuwde Maaseikplein opent in mei 2020.

Zie het licht in de Sint-Niklaaskerk

Vlak bij de Sint-Baafs ligt de middeleeuwse Sint-Niklaaskerk. Stap zeker even binnen: je zult je ogen niet geloven. De hele kerk, van de vloer tot de nok, is één groot lichtkunstwerk: Lights on Van Eyck, een multimediaal spektakel van een halfuur, met het Lam Gods als stralend middelpunt. Er zijn ook regelmatig live-performances. Een indrukwekkende ervaring voor het hele gezin.

Lights on Van Eyck loopt van 8 juni 2020 tot 30 juni 2021 in de Sint-Niklaaskerk.

Lights on Van Eyck

Lights on Van Eyck

Ontdek de link tussen Van Eyck en modern design

Het adembenemende kleurgebruik van Jan van Eyck blijft ook na 600 jaar een bron van inspiratie. Dat is de insteek van Kleureyck, een originele tentoonstelling in Design Museum Gent. In het fraaie, 18de-eeuwse pand ontdek je werk van tientallen designers en kunstenaars uit binnen- en buitenland. Allemaal zoeken ze aansluiting bij Van Eycks kennis en beheersing van kleur. Verrassend, uitdagend én leuk om te doen met de kinderen: speciaal voor hen is er een boekje met opdrachten en weetjes op kindermaat.

De tentoonstelling Kleureyck loopt van 13 maart tot 21 februari 2021 in Design Museum Gent.

atelierlachaertdhanis_paletrug_designmuseum

Kleureyck (c) atelierlachaertdhanis_paletrug_designmuseum

Reis naar de 15de eeuw

Hebben kinderen uit de 21ste eeuw nog een boodschap aan een schilder uit 15de? Wel als het aan Dag Jan ligt, een heel bijzondere tentoonstelling in kindermuseum De wereld van Kina. Een verteller neemt je mee naar de tijd van Van Eyck, met af en toe een dikke vette knipoog naar de hedendaagse skate-cultuur. Ideaal voor kinderen van 8 tot 12, maar ook 100% grote-mensen-proof.

Dag Jan loopt van 26 maart tot 31 december 2020 in De wereld van Kina. Met een ticket voor Van Eyck. Een optische revolutie krijg je korting op de toegangsprijs. Een ticket voor de tentoonstelling is ook geldig voor de rest van het museum.

Dag Jan

Dag Jan - © ©El Mundo de Kina

Kom feesten als een echte Bourgondiër

In Gent weten ze wat feesten is. In Van Eycks tijd vierden ze er al de kortste dag van het jaar, en speciaal voor het Van Eyck-jaar pikken ze de draad weer op met een spectaculair en familievriendelijk Midzomernachtfeest. Aan de voet van de Sint-Baafs kan je terecht voor muziek, spektakel, middeleeuwse streetfood, een troubadour... Bourgondisch feesten voor jong en oud!

Het Midzomernachtfeest vindt plaats op 24 juni 2020 op het Sint-Baafsplein.

midzomer

Midsummer’s Night

Heeft de barok je ook te pakken?

Ik vertel je er graag meer over.

Ervaar de rijkdom van Vlaanderen ten volle.

Ontmoet de andere gidsen.