Hallo, ik ben Nicolaas Rockox

Hou je van architecturale pareltjes van oude en hedendaagse meesters?

 

Peter Paul Rubens tekent zelfs de mooiste koeienvlaai

De grootsheid van de schilder vind je niet alleen terug in zijn dramatische grote werken. Ook in snelle potloodtekeningen zit onmiskenbaar zijn genialiteit. Zo zijn er tekeningen van Rubens te bewonderen in het KMSKA, waar hij met enkele potloodlijnen de essentie van de koeienvlaai weet weer te geven of een plassende koe in de wei.

Antwerpen

Op het einde van zijn leven schildert Rubens steeds meer landschappen en het leven op het platteland. 2018 is het Rubensjaar in Antwerpen. Het is een ideaal moment om Vlaanderen te bezoeken.


In het KMSKA hangt een prachtig werk over de Parabel van de Verloren Zoon. Het  religieuze aspect is duidelijk ondergeschikt in het schilderij. Rubens legt de klemtoon op de stal, de dieren en het avondlijke landschap. De schilder trekt maar wat graag naar het platteland waar hij schuren, landbouwwerktuigen en dieren schetst. Die tekeningen bewaart hij om ze in diverse composities te verwerken. Zo komt de boerenkar uiterst rechts eerder al in een ander werk voor.

KMSKA, Leopold de Waelplaats, Antwerp

KMSKA - Leopold de Waelplaats, Antwerpen - Bron

Wil je weten hoe het leven er vroeger aan toe ging? Dan moet je beslist het Openluchtmuseum van Bokrijk bezoeken. Zeker met kinderen is dit een aanrader. Je vindt er een 140-tal authentieke gebouwen, gereedschappen en alledaagse gebruiksvoorwerpen die uit het dagelijkse leven van de 17de eeuw tot 1950 komen.

Open air museum Bokrijk, Bokrijklaan, Genk

Openluchtmuseum Bokrijk - © Visitflanders

Rockox_010 - Self Portrait (c)Rubens House Antwerp

Peter Paul Rubens - © Rubens House Antwerp

Vlaanderen is prachtig.

Ik leid je graag wat meer rond in deze regio.

Ervaar de rijkdom van Vlaanderen ten volle.

Ontmoet de andere gidsen.