Hallo, ik ben Nicolaas Rockox

Hou je van architecturale pareltjes van oude en hedendaagse meesters?

 

Peter Paul Rubens houdt van het licht van het Vlaamse landschap

In de tijd van Rubens geldt een heel duidelijke economische waarde in de schilderkunst: grote altaarstukken en monumentale schilderijen zijn de absolute top. Ook met portretten van belangrijke personen kan je het nodige aanzien krijgen. Landschappen en stillevens zijn bijkomstig. Rubens streeft enkel naar het allerhoogste en houdt zich niet bezig met de zogenaamde ondergeschikte kunsten.

Antwerpen

In de laatste jaren van zijn leven schildert hij meer voor zijn plezier en genot. Hij heeft Antwerpen verlaten en verblijft met zijn tweede vrouw, Helena Fourment, in zijn landhuis Het Steen in het Brabantse Elewijt.

Rubens is tijdens zijn verblijf op het landgoed verliefd en gelukkig. Je bemerkt een verzachting van zijn werk. Hij schildert ook prachtige landschappen. In het Rubenshuis vind je een mooi schilderij van het andere landhuis in Ekeren.

Wil je de Vlaamse landschappen ook bewonderen, dan raad ik je een fietstocht doorheen het Pajottenland aan of volg de Stille Watersroute rond de Schelde en de Rupel.

De echte goede fietsers doen natuurlijk de Vlaamse klassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen. Ben je niet zo’n fietser? Dan is een bezoek aan het kasteel van Gaasbeek een aanrader. Je vindt er niet alleen interessante tentoonstellingen, de tuinen kijken bovendien uit op het prachtige glooiende landschap.

Een andere tip is een tocht door de fruitstreek van Limburg. Zeker tijdens de bloesemperiode is dit magisch. Of ga wandelen in het Hallerbos. Tussen half april en half mei kleurt dit bos paars dankzij de bloei van de blauwe boshyacinten. Van heinde en verre trekt deze poëtische bloei bezoekers aan. Of waai uit in Het Zwin, de internationale luchthaven van trekvogels aan onze Belgische kust.

Milo Profi landscape

Milo Profi - © Milo Profi

Vlaanderen is prachtig.

Ik leid je graag wat meer rond in deze regio.

Ervaar de rijkdom van Vlaanderen ten volle.

Ontmoet de andere gidsen.