Hallo, ik ben Anthony van Dyck

Geïnteresseerd in cultuur en schilderkunst?

 

OMG! Van Eyck was hier: Gent adoreert haar grootmeester

Jan van Eyck was thuis in Gent, waar zijn magnum opus nog steeds in de Sint-Baafskathedraal prijkt. In 2021 eert Gent hem met het 'OMG! Van Eyck was here', een verrassend stadsfestival van beeldende kunst, theater, design, mode en nog veel meer.

CHECK de website van het museum voor laatste info!

Wees je eigen Adam en Eva en laat je ware liefde zien in het Lam Gods van Van Eyck.
Bezoek: https://www.adorationoftruelove.com

Gent

De voorbije jaren werd het Lam Gods, een van de belangrijkste meesterwerken van het westelijk halfrond, met minutieuze precisie gerestaureerd. Het grootste deel van die renovatie wordt in 2020 afgerond en daar hoort een Gentse liefdesverklaring bij. In de Sint-Baafskathedraal zwaait een nagelnieuw bezoekerscentrum de deuren open. Dat dompelt de bezoekers via virtual reality onder in de woelige en spannende geschiedenis van het Lam Gods.

Tegelijk brengt het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent, waar het Lam Gods de voorbije jaren met de grootste zorg werd gerestaureerd, een ode aan de Gentse grootmeester. Onder de noemer 'Van Eyck. Een optische revolutie' zet het MSK het oeuvre van Van Eyck naast dat van zijn Europese tijdgenoten. De Sint-Niklaaskerk, op een steenworp van de kathedraal, gooit het dan weer over een hypermoderne boeg. Met 'Lights on Van Eyck' brengt het een digitale en muzikale herinterpretatie van zijn meesterwerk. Met immersieve videomapping brengt kunstenaar Mat Collishaw een uniek lichtspektakel naar de middeleeuwse kerk.

Daarnaast brengt ook de Floraliën, de roemrijke tentoonstelling over bloemen en planten, een ode aan Van Eyck. Tijdens het Festival van Vlaanderen - een hedendaagse kijk op klassieke muziek - krijgt de wereld voor het eerst 'Agnus Dei, the adoration of the Lamb' te horen. Dat is een uniek en fonkelnieuw muziekstuk door de grote componist Arvo Pärt, gebaseerd op het mythische Lam Gods en uitgevoerd door het vermaarde Collegium Vocale Gent.

Design Museum Gent onderneemt dan weer een gekleurde expeditie. Vertrekkende van het unieke kleurgebruik van grootmeester Jan van Eyck, presenteert het museum Kleureyck, een tentoonstelling over innovatief en revolutionair kleurgebruik doorheen de kunstgeschiedenis. De 7 Senses Tour laat je Van Eyck dan weer ontdekken door middel van al je zintuigen.

Een prachtige waaier aan projecten rond dit unieke altaarstuk, waarvan je zelfs een stukje mee naar huis kan nemen. Of toch ongeveer. Voor een enig aandenken creëren meer dan zeventig Gentse makers een eigen exclusief product, geïnspireerd door de grootmeester: juwelen en hoeden, bier en tapijten, keramiek en glaswerk... Het aanbod in de Van Eyck-shop laat je achterover vallen.

Meer info: OMG! Van Eyck was here.

Heeft de barok je ook te pakken?

Ik vertel je er graag meer over.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.