Hallo, ik ben Nicolaas Rockox

Hou je van architecturale pareltjes van oude en hedendaagse meesters?

 

Nergens is Rubens beter te bewonderen dan in Antwerpen

In de ban van architectuur? Kom op culturele trip naar Vlaanderen in 2018-2020. De Vlaamse Meesters staan dan in de schijnwerper.

De werken van Rubens maken deel uit van de vaste collectie van heel wat prestigieuze musea. Je vindt ze niet alleen in Antwerpen. Toch is deze stad een bezoek meer dan waard. Enkel in Antwerpen kan je ervaren hoe Rubens leeft, welke inspiratie hij er vindt en hoe zijn stad eruit ziet. Je kan er het prachtige Rubenshuis bezoeken. Een groot deel van de Antwerpse oude stad is nog altijd zoals het in de 17de eeuw was. Antwerpen bezoeken is Rubens beleven.

The Rubens House, Wapper, Antwerp

Rubenshuis - Wapper, Antwerpen - © Antwerpen Toerisme en Congres

Antwerpen

Wandel met me mee

Ook in Rubens’ tijd is er al de geheime Vlaeykensgang uit 1591. Hij heeft er dus wellicht door gewandeld. Je vindt er trouwens het exclusieve restaurant dat genoemd is naar de beste leerling van Rubens, sir Anthony Van Dyck.
Rubens is geen voorstander van de gotische bouwstijl, hij vindt die passé. Een bezoek aan Antwerpen is echter niet volledig zonder een bezoek aan de prachtige kathedraal. Rubens maakte voor deze kerk trouwens vier meesterwerken, die er nog altijd te bewonderen zijn. In 2018 wordt deze permanente tentoonstelling nog dichter bij de bezoeker gebracht.                   

instagram atsumiworld

instagram atsumiworld - Bron

Gelukkig voor Rubens vond je toen in Antwerpen naast gotische gebouwen ook heel wat gebouwen die de klassieke perfectie van de renaissance uitstralen. De mooiste zijn het stadhuis, het Hessenhuis en het Conscienceplein. De flamboyante barokstijl die Rubens mee introduceert in Antwerpen vind je vooral in het Rubenshuis - dat hij zelf ontwerpt - de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Pauluskerk, de Sint-Andrieskerk en de Sint-Jacobkerk

Maar daar stopt het niet bij. In de universiteitswijk van Antwerpen vind je ook prachtige pareltjes. Zo heb je er het stadspaleis Hof van Liere dat van de universiteit zelf is. Een ander stadspaleis, het Rockoxhuis van een goede vriend van Rubens, is zeker een bezoek waard. En loop beslist ook langs het burgerhuis Schockaert in de Mutsaardstraat 33 en bewonder er de prachtige poort. Kan je er niet genoeg van krijgen, dan stel ik een verpozing voor op het binnenplein van de Groote Witte Arend, om vervolgens een bezoek te brengen aan een ander stadspaleis, de drukkerij Plantin-Moretus. Is het tijd om iets anders te doen? Waarom dan niet shoppen in de prachtige stadspaleizen op de Meir.

Vlaanderen is prachtig.

Ik leid je graag wat meer rond in deze regio.

Ervaar de rijkdom van Vlaanderen ten volle.

Ontmoet de andere gidsen.