Nam Peter Paul Rubens chocolade als medicijn?
Ken jij iemand die niet houdt van chocolade? In Vlaanderen staan we aan de wereldtop als het op chocolatiers aankomt. In ons land produceren we meer dan 730.000 ton chocolade per jaar.
Antwerpen
Vandaag is chocolade pure verwennerij. In de 17de eeuw wordt chocolade echter bij de apotheker verkocht als een versterkend medicijn. Dit heeft alles te maken met de oorsprong van cacao. Het Azteekse geloof beschreef immers dat chocolade het lichaam versterkt en sensueel stimulerend werkt. En de Azteken hadden het deels bij het rechte eind. Wetenschappers ontdekten recent dat bepaalde delen in de hersenen oplichten wanneer je chocolade eet. Zo bevat chocolade magnesium en andere stimulerende bestanddelen die een positief effect hebben op je gemoed.

Instagram maciej_je - Bron
Chocolade als medicijn past in de food trend van de 17de eeuw. Mensen begonnen zich steeds meer bewust te worden van gezonde voeding. Ludovicus Nonnius, een medicus en vriend van Peter Paul Rubens, schreef in 1627 met het ‘Diaeteticon’ een van de allereerste dieetboeken. Dit boek is trouwens gewoon te vinden in de bibliotheken van Rubenianum, Plantin-Moretus en Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Of Rubens deze leer van zijn vriend volgt, is niet duidelijk. Wel weten we dat de beroemde schilder op het einde van zijn leven last heeft van jicht en dat hij heel bewust bezig is met zijn voeding om die jicht niet te verergeren.

Museum Plantin-Moretus - Vrijdagmark, Antwerpen - © Antwerp Tourism & Congres

Conscienceplein - Antwerpen - Bron
"Genoeg over vroeger. De Belg eet nu gemiddeld wel 6 kg chocolade per jaar. In Vlaanderen is de kwaliteit van deze lekkernij dan ook van heel hoog niveau. Het is de regio bij uitstek voor een unieke en heerlijke chocolade-ervaring.
Hier vind je waar je de lekkerste Belgische chocolade kunt kopen of interessante workshops, proeverijen en evenementen kunt meemaken. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat vrouwen net iets gevoeliger zijn voor het positieve effect van chocolade. Geen wonder dat Vlaanderen steeds meer vrouwelijke chocolatiers telt. Bezoek eens de Gentse chocolatier Hilde Devolder. Koop de heerlijke creaties van Julie Vanborn in De Zwarte Vos in Deinze. Of ga je liever zelf aan de slag met chocolade? Neem dan zeker deel aan de chocoladeworkshop van Carolien Krijnen in Antwerpen. "