Hallo, ik ben Venus

Zin om cultureel verantwoord te shoppen en diamanten te bewonderen?

 

Naakte modellen, voyeurisme?

Rubens staat bekend om zijn weelderig vrouwelijk naakt. Veel schilders uiten openlijk hun bewondering voor deze grootmeester van het naakt: van Eugène Delacroix tot Thomas Gainsborough, van Paul Cézanne tot Pierre-Auguste Renoir. Toch zijn er weinig tekeningen en schetsen van vrouwelijke modellen bewaard gebleven. Alleen van zijn tweede vrouw Helena Fourment zijn er nogal wat bekend.

Antwerpen

Kijken naar naakt op schilderijen is altijd een beetje voyeurisme. Als toeschouwer is er een vorm van betrokkenheid. Zeker bij de geschilderde naakten van Rubens.

Ze zien er dan ook levensecht uit: van vlees en bloed, rijkelijk voorzien van cellulitis en onverholen lichaamsvormen. Door de echtheid van deze vrouwen, druipt de sensualiteit er vanaf. 


Bekijk bijvoorbeeld maar eens het schilderij waar ik op sta. Ik ben te bewonderen in het Koninklijk Museum van Schone Kunsten in Antwerpen. Als geen ander laat hij mijn huidtinten licht doorschijnen. En als je goed kijkt heeft mijn huid zelfs een roosblauwachtig effect, waardoor ik nog echter lijk.

PP Rubens, Triumph of Venus, The Fitzwilliam Museum (Cambridge).

P.P. Rubens - © PP Rubens, Triumph of Venus, The Fitzwilliam Museum (Cambridge).

Ik toon je graag nog andere fantastische plekken.

Volg mij en ik neem je verder op weg.

Fijn dat ik je kon inspireren.

Mijn collega's hebben je nog meer te vertellen.