Hallo, ik ben Nicolaas Rockox

Hou je van architecturale pareltjes van oude en hedendaagse meesters?

 

Mechelen: denkplek van de groten der aarde

Begin 16de eeuw koos Margareta van Oostenrijk - een van de machtigste vrouwen van Europa - Mechelen als uitvalbasis. Deze Vlaamse stad groeide zo de facto uit tot de hoofdstad van het Bourgondische rijk. Breng een bezoekje aan deze mooie stad en ontdek aan den lijve waarom Mechelen zo een aantrekking heeft.

Mechelen

Stadspaleizen waren de hotspots in die tijd. Ze hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op machtshebbers, filosofen, schrijvers, muzikanten, denkers, doeners, wetenschappers, kunstenaars … Ook in Mechelen waren er stadspaleizen. De grote der aarde zoals Karel de Stoute, Keizer Karel, Margareta van Oostenrijk, Anna Boleyn, Thomas More, Mercator en Dodoens verbleven er. Bij de latere generatie ‘Mechelaars’ mag je ook Keizer Karel rekenen. Hij spendeerde er zijn kinderjaren. Daar groeide het jongentje uit tot de heerser die het Heilige Roomse Rijk leidde. De Gouden Carolus, hét Mechelse bier, is naar hem vernoemd.

In het prachtige stadpaleis Hof van Busleyden beleef je de Bourgondische hofcultuur nog altijd.

Sophie Nuytten

Hof van Busleyden, Sint-Janstraat 2a, Mechelen


Maar Mechelen heeft nog veel meer te bieden.

Je vindt er bijvoorbeeld topstukken van de Vlaamse Meesters in de volgende erfgoedlocaties:

Milo-profi

St Rumbold's Cathedral, Mechelen


De Bourgondische luxe werd ook in het dagelijkse leven doorgetrokken. Zij die het konden veroorloven organiseerden grote banketten. Liefde voor spijzen, dranken en vermaak dragen de Vlamingen nog steeds in het hart. Kijk maar naar de heerlijke Belgische biercultuur, met meer dan 1.500 unieke bieren. Die wordt nu zelfs door UNESCO als immaterieel erfgoed erkend. Brouwerij Het Anker in Mechelen geniet wereldwijd faam met het gerenommeerde Gouden Carolusbier. Ze stamt uit 1369 en is een van de oudste brouwerijen van België. Zeker jouw bezoekje waard.

Iets helemaal anders: geniet van een privéconcert door een beiaardier in de Sint-Romboutstoren. UNESCO selecteerde in 2014 de beiaardcultuur in België als voorbeeldpraktijk voor de omgang met immaterieel cultureel erfgoed. Leerlingen van over de hele wereld komen naar Mechelen om zich te verdiepen in de kunst van het beiaardspel. De beiaardschool was vroeger gevestigd in 't Schipke, een charmant hoekhuis in rococostijl naast het Hof van Busleyden. De school verhuisde in 2012, en is nu gehuisvest in de ruimere Norbertinessenpriorij van Leliëndaal, aan de Bruul 52.

Ben je geïnteresseerd in het Bourgondische leven? Bezoek dan zeker ook de volgende plekken in Vlaanderen.

Brussel

De Koninklijke Bibliotheek
In de Bourgondische tijd besloten de hertogen om publicaties goed bij te houden: de librije van Brussel was een van de eerste bibliotheken uit zijn tijd. Later groeide daaruit de Koninklijke Bibliotheek van Brussel, die vandaag nog steeds bestaat.

Royal Library, boulevard de l’Empereur, Brussels

Gent

Sint-Baafs kathedraal: hier hangt het Bourgonisch artefact ‘De adoratie van het Lam Gods’ van de gebroeders van Eyck. Momenteel wordt het werk gerestaureerd in het MSK. Tijdens weekdagen kan je de restaurateurs live aan het werk zien.

Het Prinsenhof
Ook Gent was een belangrijke Bourgondische stad, met een al even belangrijk stadspaleis: het Prinsenhof, nota bene het geboortehuis van Keizer Karel. Hij is de erfgenaam van de Bourgondiërs en lag aan de basis van het Habsburgse rijk. De zin tot expansie kreeg hij mee van zijn grootouders Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk. Keizer Karel – toen nog gewoon Kareltje – werd gedoopt in wat nu de Sint-Baafskathedraal is. Zijn kindertijd beleefde hij in Mechelen.

Leuven

Dit is de Bourgondische universiteitsstad bij uitstek. In deze stad vertoefden grote denkers en wetenschappers zoals Erasmus, Mercator  en werd het iconische werk van Thomas More ‘Utopia’ in 1516 in de Leuvense Naamsestraat gedrukt. Ook het museum PARCUM in de Abdij van Park is een bezoekje waard. Hier staan religie, kunst en cultuur centraal.

Park Abbey, Heverlee

Brugge

Gruuthuse
Brugge, die Scone groeide uit tot hét handelscentrum van de Nederlanden in de 15e eeuw, de draaischijf van de handel tussen Zuid- en Noord-Europa. Brugge werd een aantrekkingspool voor edellieden, kunstenaars en – vooral – kooplieden. Dat liet een onuitwisbare indruk na op de stad. Tal van statige patriciërswoningen werden gebouwd en ook het Hof van Gruuthuse zag toen het levenslicht. Dat stadspaleis is vandaag omgetoverd tot een prachtig museum en belevingscentrum met een unieke verzameling van historische voorwerpen en sierkunst van de 13e tot de 19e eeuw.

Sarah Bauwens

Gruuthuse © Sarah Bauwens

Vlaanderen is prachtig.

Ik leid je graag wat meer rond in deze regio.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.