Hallo, ik ben Nicolaas Rockox

Hou je van architecturale pareltjes van oude en hedendaagse meesters?

 

In Vlaanderen vind je geen muurbloempjes

In de 17de eeuw is er een duidelijke hiërarchie in de schilderkunst. Mythologische en religieuze taferelen en portretten zijn het summum. Stillevens, vazen met bloemen en landschappen staan onderaan de ladder.

Antwerpen

Vrouwen genieten in Vlaanderen van meer vrijheden

Als vrouwen in die tijd schilderen, is het voornamelijk als hobby en blijven de onderwerpen heel braaf. Het is quasi ondenkbaar dat een vrouw een naakte man schildert voor een mythologisch tafereel.

Toch waagt Michaelina Wautier zich hieraan. Deze barokkunstenares schildert alles: van vazen met bloemen over portretten tot grootse mythologische taferelen. En bovendien doet ze dit met groot vakmanschap. Ze moet helemaal niet onderdoen voor de mannen van haar tijd. Vlaanderen is in die periode zijn tijd ver vooruit. De vrouwen genieten er meer vrijheden dan in andere delen van Europa.

Instagram markcolle

Instagram markcolle - Bron

Bloemen en planten verheffen tot kunst

In Vlaanderen toen dus geen muurbloempjes, maar vandaag hebben we echte bloemenkunstenaars zoals Daniël Ost en Mark Colle. Beide heren versieren vele internationale catwalks. Of Thierry Boutemy is de man die de film Marie Antoinette van Sofia Coppola letterlijk in de bloemetjes zette.

En ook bloemenfestivals behoren tot het cultureel erfgoed van Vlaanderen, denk maar aan de Gentse Floraliën of het prachtige bloementapijt van Brussel. Wil je eerder genieten van een natuurlijk fenomeen, dan is de bloei van de hyacinten in het Hallerbos een onvergetelijk tafereel.

Vlaanderen is prachtig.

Ik leid je graag wat meer rond in deze regio.

Ervaar de rijkdom van Vlaanderen ten volle.

Ontmoet de andere gidsen.