In Vlaanderen vind je geen muurbloempjes
In de 17de eeuw is er een duidelijke hiërarchie in de schilderkunst. Mythologische en religieuze taferelen en portretten zijn het summum. Stillevens, vazen met bloemen en landschappen staan onderaan de ladder.
Antwerpen
Vrouwen genieten in Vlaanderen van meer vrijheden
Als vrouwen in die tijd schilderen, is het voornamelijk als hobby en blijven de onderwerpen heel braaf. Het is quasi ondenkbaar dat een vrouw een naakte man schildert voor een mythologisch tafereel.
Toch waagt Michaelina Wautier zich hieraan. Deze barokkunstenares schildert alles: van vazen met bloemen over portretten tot grootse mythologische taferelen. En bovendien doet ze dit met groot vakmanschap. Ze moet helemaal niet onderdoen voor de mannen van haar tijd. Vlaanderen is in die periode zijn tijd ver vooruit. De vrouwen genieten er meer vrijheden dan in andere delen van Europa.

Instagram markcolle - Bron
Bloemen en planten verheffen tot kunst
In Vlaanderen toen dus geen muurbloempjes, maar vandaag hebben we echte bloemenkunstenaars zoals Daniël Ost en Mark Colle. Beide heren versieren vele internationale catwalks. Of Thierry Boutemy is de man die de film Marie Antoinette van Sofia Coppola letterlijk in de bloemetjes zette.
En ook bloemenfestivals behoren tot het cultureel erfgoed van Vlaanderen, denk maar aan de Gentse Floraliën of het prachtige bloementapijt van Brussel. Wil je eerder genieten van een natuurlijk fenomeen, dan is de bloei van de hyacinten in het Hallerbos een onvergetelijk tafereel.