Vlaanderen, waar vrouwen mannen naar de kroon steken
De vrouwen in Vlaanderen hebben in de 16de en 17de eeuw uitzonderlijke vrijheden. Ze mogen zelfstandig handel drijven en ze spreken verschillende talen.
Antwerpen
Geen leven in de schaduw
De dochters van het belangrijke Antwerpse drukkersgeslacht Plantin worden door hun ouders niet grootgebracht voor een leven in de schaduw. Ze kunnen lezen en schrijven, sommigen zelfs in het Latijn en het Hebreeuws. Later worden zij betrokken bij de handelsactiviteiten van de familie. Zo houdt Martina, de tweede oudste dochter, al op haar zeventiende de kantwinkel van haar ouders draaiende. Het portret dat Rubens van haar schildert, is te bewonderen in het stadspaleis Plantin-Moretus. Dit museum is het enige dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is zeker een bezoekje waard.
Ook na haar huwelijk blijft Martina actief in die branche en is ze mee verantwoordelijk om de Belgische kant op internationaal niveau te verkopen. Hiervoor zet ze andere vrijgevochten Vlaamse vrouwen aan het werk, namelijk de begijntjes, om de kant te klossen. Bezoek zeker een van de prachtige begijnenhoven die Vlaanderen rijk is. Ook deze staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO .
De vrouwen van Rubens zijn wereldlijke vrouwen. Trouwens, de volgende bewoners van het Rubenshuis zijn de Engelse William en Margaret Cavendish. Margaret (1623-1673) is een eigenzinnige schrijfster. Ze is een van de eerste vrouwen uit de literatuurgeschiedenis van wie het werk nog tijdens haar leven en onder haar eigen naam wordt gebundeld.
Vlaanderen barst van vrouwelijk talent.
Ook in de culturele wereld zijn nog steeds bepaalde rollen vooral ingenomen door mannen. Misschien wel fijn om de hedendaagse Michaelina’s naar voren te schuiven, die deze rollenindeling doorbreken: Jeanne Brabants, die haar carrière in de jaren ‘30 startte als moderne danseres en die eind jaren ‘60 het Ballet Vlaanderen heeft opgericht.
Sabine Haenebalcke is orkestdirigente. Deze functie is meestal voor mannen weggelegd. Als gastdirigent werkte zij onder meer met het Vlaams Radiokoor, het Symfonieorkest van Vlaanderen, het Koor van de Vlaamse Opera en het Brussels Kathedraalkoor.
Een heel andere stijl is die van Charlotte De Witte. Als dj ligt haar passie in de muziek. Ze wilde niet in het stereotiepe hoekje van vrouwelijke dj worden geduwd, maar beoordeeld worden op haar kwaliteiten. Haar eerste muziek bracht ze uit onder de naam Raving George.
Ook in de culinaire wereld spelen de mannen vaak de hoofdrol. België verkiest ieder jaar de beste vrouwelijke chef. Julie Baekelandt viel in 2016 die eer te beurt.

Madonna 2011 Fouquetposter - © Koen van den Broek