Het Lam Gods: de terugkeer van zijn goddelijke kleuren
Tussen 8 en 25 maart sluit de Sint-Baafs kathedraal in Gent even haar deuren. De gerestaureerde panelen van het Lam Gods worden dan met uiterste precisie teruggeplaatst. Eindelijk wordt het meesterwerk verenigd op de plek waarvoor de gebroeders Van Eyck het gemaakt hebben. Hierdoor komt een einde aan de ‘rondreis’ van het meesterwerk. Ter ere van de grote heropening op 25 maart kan je als bezoeker mee op rondreis in ‘The Ghent Altarpiece. The return of its divine colours’.
De reis
Het Lam Gods is een van de belangrijkste religieuze werken van de wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het zo felbegeerd was. Sinds de voltooiing in 1432 heeft het werk een tumultueuze geschiedenis gekend met een brand, diefstallen, vandalisme en tal van verplaatsingen. Lees hier het hele verhaal: https://visit.gent.be/nl/de-avonturen-van-het-lam-gods
Het paneel is geschilderd door twee broers. Nu, meer dan 400 jaar later nemen twee andere broers — Stijn en Jonas — in een social media reportage de kijker mee naar al deze bijzondere plekken.
Werkelijke kleuren
Tijdens deze reis zal een van de broers altijd dezelfde kleding dragen. Zo toont hij aan wat de impact van tijd en reizen is op kleuren. De kleuren van het Lam Gods kregen het echter nog erger te verduren want de grootste invloed op de panelen is te wijten aan overschilderingen en vernis.
Het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium startte in 2012 aan de restauratie van het meesterwerk. De oude verharde vernislagen en de overschilderingen werden minutieus verwijderd. Het is dan ook voor het eerst sinds de 16de eeuw dat we het werk in de kleuren gaan zien hoe de broeders Van Eyck het hadden geschilderd.
Volg onze reis via https://www.instagram.com/theflemishmasters/?hl=nl
Breng je graag een bezoek aan Het Lam Gods en het nieuwe bezoekerscentrum? Dan kan je tickets kopen op https://www.sintbaafskathedraal.be/nl/tickets-kopen
Bekijk de film over de reis van het Lam Gods
Kom meer te weten over de reis van één van de belangrijkste religieuze werken van de wereld.