Hallo, ik ben Nicolaas Rockox

Hou je van architecturale pareltjes van oude en hedendaagse meesters?

 

Het Brussel van Bruegel in tien hotspots

Bruegel verhuist op het hoogtepunt van zijn carrière van Antwerpen naar Brussel, omdat hij zo dicht mogelijk bij zijn rijke opdrachtgevers wil zitten. Een van die opdrachtgevers is hoogstwaarschijnlijk de roemruchte kardinaal de Granvelle. Hij is niet alleen een geslepen politicus, maar ook een van de grootste kunstverzamelaars van zijn tijd.

CHECK de website van het museum voor laatste info!


Op dat moment is Brussel al uitgegroeid tot het epicentrum van de politieke macht. Vanaf 1515 wordt het de officiële residentiestad van Keizer Karel. Hij regeert er in het enorme Coudenbergpaleis, dat majestueus over Brussel uitkijkt. De restanten van dit historisch bouwwerk kan je vandaag nog bezoeken.

1. Ga op jacht in De Kapellekerk waar Bruegel begraven werd.
De werken van Pieter Bruegel de Oude zijn levendiger dan ooit. 450 jaar na zijn dood ontsnappen tien personages uit de schilderijen van deze Vlaamse Meester. Ze komen samen om de man die hen heeft geschilderd te eren. En waar kunnen ze dat beter doen dan in de Kapellekerk waar Bruegel begraven ligt.

Kijk aandachtig rond in deze kerk, want net zoals in de schilderijen van Bruegel opent zich dan een compleet andere wereld. Jan, de zoon van Bruegel, wilde de nagedachtenis van zijn ouders eren met een grafmonument in de Kapellekerk. Zijn goede vriend – niemand minder dan Peter Paul Rubens – maakte hiervoor het schilderij ‘Christus geeft de sleutel aan Petrus’.

Bruegel-kapellekerk

Kapellekerk, Kapellestraat, Brussel


2. Bewonder nadien de schilderijen in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.


Royal Museum of Fine Arts of Belgium, Brussels

Museum van Schone Kunsten, Regentlaan, Brussel

3. Bezoek de restanten van het Coudenbergpaleis: waar Keizer Karel verbleef, een ideale bestemming bij minder goed weer. Ook de allerkleinsten hebben het er zeker naar hun zin, met dank aan een parcours op hun maat.

Coudenberg Palace, Paleizenplein, Brussels

Coudenbergpaleis, Paleizenplein, Brussel - © Instagram coudenberg - Bron

4. Ontdek de oude stad.
De Zavel (of Sablon in het Frans) is een buurt in de historische bovenstad van Brussel. In de 16de eeuw vestigen vooraanstaande adellijke families zich bovenaan de Zavel en in de Wolstraat: de families Egmont, Culemborg en Brederode. Later volgen de families Lalaing en Thurn und Taxis hun voorbeeld. Daardoor groeit de Zavel in de 17de eeuw uit tot een van de meest aristocratische en welvarendste wijken van de stad. Wellicht vestigt Bruegel zijn schildersatelier om die reden in deze buurt. Ben je daar in het weekend, bezoek dan zeker de antiekmarkt van de Zavel (zaterdag van 9u. tot 17u., op zondag van 9u. tot 14u.)

Zavel, Brussels

Zavel, Brussel - © Visit.brussels - Jean-Paul Remy

5. Sta in het midden van de Grote Markt en aanschouw de verschillende bouwstijlen.
Het plein, vermaard om zijn esthetische en historische rijkdom, wordt omringd door het stadhuis, het Broodhuis en de vele gildehuizen. De Grote Markt van Brussel wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van de wereld. Dat vond trouwens ook de grote Franse schrijver Victor Hugo, die er ooit woonde. De Grote Markt van Brussel staat sinds 1998 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Grand Place, Brussels

Grote Markt, Brussel - © Visit.brussels - Jean-Paul Remy

6. De Onze-Lieve-Vrouw ten Zavelkerk is gebouwd in laatgotische stijl in de 15de eeuw. Het indrukwekkende gebouw is een van de laatste belangrijke gotische bouwwerken in de hoofdstad. In de hoek tussen koor en dwarsschip laat Frans von Thurn und Taxis (een belangrijke adellijke familie) een familiegrafkapel oprichten, gewijd aan de Heilige Ursula. Hij bestelt een reeks van vier wandtapijten om de kapel te versieren. Eén ervan is nu nog steeds te bewonderen in het Museum van de Stad Brussel, in het Broodhuis op de Grote Markt.

The Church of Our Blessed Lady of the Sablon, Zavelstraat, Brussels

Onze-Lieve-Vrouw ten Zavelkerk, Zavelstraat, Brussel - © Visit.brussels - Jean-Paul Remy

7. Het Broodhuis is momenteel een museum en wijdt zich aan de geschiedenis van Brussel. Het omvat een uitgebreide collectie schilderijen en beeldhouwwerken uit verschillende periodes, wandtapijten uit de 16de en 17de eeuw, retabels uit de 15de en 16de eeuw, maquettes (waaronder een stadsplattegrond uit ca. de 13de eeuw), maar ook recentere objecten, zoals de uitgebreide garderobe van Manneke Pis.

Brussels City Museum, Grand Place, Brussels

Het Broodhuis, Grote Markt, Brussel - © Milo Profi

8. Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal met brandglasramen van Bernard van Orley, een belangrijk Brabants schilder en tekenaar, behorend tot de noordelijke renaissance. Hij was bovendien een toonaangevend ontwerper van wandtapijten en glas-in-loodramen..

Place Sainte-Gudule, Brussels

Sinter-Goedeleplein, Brussel - © Milo Profi

9. Wandel naar de Handelsbeurs waar zich het geld en dus ook de macht bevond.

Place de la Bourse, Brussels

Beursplein, Brussel - © Visit.brussels - Eric Danhier -2018

10. Bewonder de unieke collectie van wandtapijten in het KMKG in het Jubelpark.
Wandtapijten zijn in de tijd van Bruegel meer waard dan schilderijen.

Cinquantenaire Park, Brussels

Jubelpark, Brussel

Antwerpen

Zin in nog meer Bruegel-ervaringen in Vlaanderen?

Bezoek het Museum Mayer Van den Berg, met de unieke ‘De Dulle Griet’. Plan je bezoek.

Bruegel, Dulle Griet

Bruegel, Dulle Griet - © Mayer van den Bergh

Gent

Bezoek het Museum voor Schone Kunsten waar werken hangen van Pieter Bruegel de Jonge. Plan je bezoek.

Museum of Fine Arts, Fernand Scribedreef, Ghent

Museum voor Schone Kunsten, Fernand Scribedreef, Gent

Bokrijk

Tal van gebouwen, voorwerpen en attributen die je in Bokrijk aantreft, lijken wel weggelopen uit het oeuvre van Bruegel. Dankzij de grote tentoonstelling ‘De Wereld van Bruegel’ (vanaf april 2019) worden bezoekers helemaal ondergedompeld in de leefwereld en het werk van de grootmeester. Daarvoor wordt onder meer een samenwerking met het Kunsthistorisch Museum in Wenen aangegaan, waar de grootste Bruegelcollectie ter wereld is ondergebracht. Plan je bezoek.

Bokrijk Open Air Museum, Bokrijklaan, Genk

Openluchtmuseum Bokrijk, Bokrijklaan, Genk

Vlaanderen is prachtig.

Ik leid je graag wat meer rond in deze regio.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.