Hallo, ik ben Anthony van Dyck

Geïnteresseerd in cultuur en schilderkunst?

 

Google likes Bruegel. Ontdek waarom

Wie naar Bruegel kijkt, neemt daar best zijn tijd voor. Noem het gerust slow looking. Hoe langer je kijkt, hoe meer je in het schilderij wordt gezogen en hoe meer subtiele meesterwerkjes je ontdekt. Net daarom is Google ook zo geïnteresseerd in deze schilder.

Brussel

En toch gaat er niets boven de echte ervaring, dat spreekt voor zich. Dat doe je best met een bezoekje aan het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Je vindt er een zeer diverse selectie van Bruegels schilderijen. Een greep uit het overdonderende aanbod:

  • ‘De val der opstandige engelen’, een doek vol hybride wezens en fantasierijke personages
  • ‘De telling van Bethlehem’, een meesterwerk dat je uitnodigt om tussen de boeren, pelgrims, spelende kinderen en zigeuners te wandelen
  • ‘De van van Icarus’, het beroemde schilderij met zijn uitgepuurde, Oosters aandoende visuele stijl

En juist die verscheidenheid is kenmerkend voor het exceptionele talent van Bruegel. Het is weinig kunstenaars gegeven om dergelijke stijlverschillen zo meesterlijk te combineren. Bovendien is deze Vlaamse meester uitzonderlijk in zowel zijn compositie als in zijn schildertechnieken. De werken van Bruegel zijn vaak heel druk en detaillistisch, maar stralen tegelijk toch merkwaardig veel rust en evenwicht uit. Zijn zonen kunnen het talent van hun vader niet evenaren, maar ze hebben wel heel wat van zijn schilderijen gereproduceerd. Ook die kan je in het Museum van Schone Kunsten in Brussel zien. Hier hangt het werk van de vader en zijn zonen in een unieke combinatie naast elkaar.

Unseen Masterpieces, Museums der Schönen Künste, Brüssel

Unseen Masterpieces, Museum voor Schone Kunsten, Brussel - © KMSKB

Brussel

Bestudeer de miniaturen van de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Daar vind je onder andere De Librije, de bibliotheek van het hertogen van Bourgondië terug, met zo’n 300 originele handschriften uit die tijd.

Miniaturen

Koninklijke Bibliotheek, Keizerslaan, Brussel - © Op zoek nr Utopia

Westhoek

De Westhoek vertelt nog steeds het verhaal van de Eerste Wereldoorlog, ruim honderd jaar nadat die uitbrak. Je vindt er honderden monumenten en begraafplaatsen met een grote historische betekenis voor mensen van over heel de wereld. Een plek waar je stil van wordt.

Französischer Militärfriedhof Saint Charles de Potyze

Franse Militaire Begraafplaats Saint Charles de Potyze - © Thierry Caignie - Westtoek

Lier

Ontdek een van de vele begijnhoven die Vlaanderen rijk is, bijvoorbeeld deze in Lier. In omheinde gemeenschappen als deze, die trouwens op de UNESCO-erfgoedlijst staat, gaat de tijd net iets trager. Plan je bezoek.

Beginenhof, Begijnhofstraat, Lier

Begijnhof, Begijnhofstraat, Lier - © Instagram visitlier - Bron

Oostende

Bewonder in Mu-Zee grootmeester James Ensor. Hij baseerde zich op bronnen uit de volkskunst en verheft die tot meesterwerken. Net zoals Bruegels oeuvre smeekt het werk van Ensor om slow looking.

Mu-Zee, Romestraat, Oostende

Mu-Zee, Romestraat, Oostende - © Instagram samlaplante - Bron

Heeft de barok je ook te pakken?

Ik vertel je er graag meer over.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.