Hallo, ik ben Anthony van Dyck

Geïnteresseerd in cultuur en schilderkunst?

 

Flemish Masters Museum Tour

In de “Flemish Masters Museum Tour” – het vervolg op het “Stay At Home Museum” – krijg je een virtuele VIP-rondleiding in een van Vlaanderens schitterende musea. Een topexpert zoomt in op de verbluffende details en verbazingwekkende verhalen van ons erfgoed.

Laat je je graag nog eens persoonlijk gidsen langs de topwerken van Van Eyck, Bruegel, Rubens, Ensor en het Hof van Busleyden? Welkom in het “Stay At Home Museum”, en geniet van je bezoek: https://www.flemishmasters.com/nl/evenementen/stay-at-home-museum

Bekijk aflevering 1: Museum Mayer van den Bergh

Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) had een ongeëvenaarde passie voor kunst. In nauwelijks tien jaar tijd verzamelde hij maar liefst 6.000 kunstobjecten, waaronder meesterwerken als Pieter Bruegels ‘De dulle griet.’ Hij verhief het verzamelen tot een kunst. Na zijn dood vervulde Fritz’ moeder Henriëtte zijn laatste wens. Zijn enorme collectie wordt de basis van een indrukwekkend museum.Bekijk aflevering 2: Sint-Pieterskerk, Leuven

Dieric Bouts schreef – of liever: schilderde – geschiedenis in het 15e-eeuwse Leuven. Daar zette hij zijn versie van Het Laatste Avondmaal op doek. Nooit eerder beeldde een schilder dat iconische tafereel op zo’n monumentale schaal af. Een meesterwerk dat een uitzonderlijk begrip van perspectief toont, en uitblinkt met zijn gedetailleerde landschappen. Het werk prijkt nog steeds in de Sint-Pieterskerk, omringd door topwerk van de Vlaamse Meesters. Expert Ancient Art Peter Carpeau leidt je langs de meesterwerken en verhalen in deze prachtige kunstkerk.

Bekijk aflevering 3: Sint-Janshospitaal, Brugge

Eeuwenoud erfgoed en hedendaagse kunst gaan hand in hand, zo bewijst het Sint-Janshospitaal in Brugge. Het 12de-eeuwse gebouw is een van de oudste ziekenhuizen in Europa én huist een enorme schat aan kunst. Je vindt er bijvoorbeeld zes originele werken van Vlaamse Primitief Hans Memling, waaronder de beroemde Ursulaschrijn. Memlings oeuvre had een grote impact op de ontelbare artistieke generaties na hem. Directeur Eva Tahon vertelt je alles over Hans Memling en de hedendaagse kunst.

Bekijk aflevering 4: KBR-Museum, Brussel
​​​​​​​

600 jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over onze gewesten. Een vruchtbare tijd voor de kunsten. Zo zagen de oeuvres van Jan van Eyck en Rogier van der Weyden het levenslicht. Het KBR-Museum in Brussel onthult nu een nieuwe troefkaart: de Bourgondische Librije. Die unieke verzameling van 600 jaar oude handschriften – met indrukwekkende miniaturen – is nu voor het eerst opengesteld voor publiek. Conservator Ann Kelders leidt je door het nieuwe museum, en onthult de Bourgondische geheimen. 

Heeft de barok je ook te pakken?

Ik vertel je er graag meer over.

Ervaar de rijkdom van Vlaanderen ten volle.

Ontmoet de andere gidsen.