Hallo, ik ben Anthony van Dyck

Geïnteresseerd in cultuur en schilderkunst?

 

Wil je een 100% echte Rubens beleven? Kom dan naar Vlaanderen

Wil je zeker zijn dat je een 100% “echte” Rubens ziet, dan moet je opzoek naar de kleine olieschetsen.

Brussel

Het creatief denkproces van Rubens is goed gedocumenteerd. Van de eerste krabbels en de snelle schetsen tot de kleinste ontwerpschetsen in olieverf, ze zijn altijd het werk van de meester zelf. Daarna worden de studies uitgewerkt tot een ‘modello’. Deze kan Rubens dan ter goedkeuring voorleggen aan zijn opdrachtgevers, om ze vervolgens op grote schaal te schilderen.  De vaak enorme schilderijen zijn in min of meerdere mate werk van zijn leerlingen. De meester vervolmaakt het werk  met een simpele correctie, brengt wat meer contrast en kleur aan of schildert zelf gezichten en handen. Enkel zo kan hij aan de grote (inter)nationale vraag voldoen. In totaal staan er 2.500 schilderijen op naam van Rubens. Een echte Rubens is bijna altijd grotendeels gemaakt door een van zijn leerlingen.
 
Wil je zeker zijn dat je een 100% “echte” Rubens ziet, dan moet je opzoek naar de kleine olieschetsen. In het Museum van Schone Kunsten in Brussel kan je enkele ontwerpschetsen in olieverf bewonderen.

Instagram thesnobreport

Instagram thesnobreport - Bron

Museum of Fine Arts, Regentschapsstraat, Brussels

Museum van Schone Kunsten, - Regentschapsstraat, Brussel - Bron

Antwerpen

Een hedendaagse schilder maakt zijn werk nu grotendeels zelf. Toch zijn er nog altijd voorbeelden van culturele ondernemers zoals ook Rubens er een was. Denk bijvoorbeeld aan Jan Fabre en zijn atelier. M HKA heeft een uitgebreide collectie van het werk van Fabre.

Wil je Fabre buiten een museum ontdekken? Kijk dan bovenop het dak van het kunstencentrum De Singel om het beeld ‘De man die de wolken meet’ te bewonderen. Ook het Middelheimpark bezit een installatie van Fabre. 

Leuven

Of bezoek het Ladeuzeplein in Leuven waar bovenop een 23 meter hoge naald een gigantische scarabeekever prijkt. Deze totem als eerbetoon aan de schoonheid, de wetenschap, de kennis kan op geen betere plaats staan dan in de belangrijkste studentenstad van Vlaanderen.

Jan Fabre, Ladeuzeplein, Leuven

Jan Fabre op het Ladeuzeplein - Leuven - Bron

Heeft de barok je ook te pakken?

Ik vertel je er graag meer over.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.