Hallo, ik ben Venus

Zin om cultureel verantwoord te shoppen en diamanten te bewonderen?

 

Een bezoekje aan Antwerpen maakt je nog meer modebewust

Peter Paul Rubens, de bekendste inwoner van Antwerpen, is een ijdel man. Zijn zelfportret dat in het Rubenshuis hangt, zouden we vandaag een selfie noemen. Hij schildert zich niet als kunstenaar, maar als edelman en diplomaat.

Antwerpen

Dit imago is voor Rubens het belangrijkste. Bovendien draagt hij zwarte kleding. Niet uit soberheid. Integendeel, in de 17de eeuw is zwart de meest dure kleur die kleding kon hebben. Met zijn hoed verdoezelt hij zijn kaalheid, want ook op een selfie van die tijd moet je jezelf van je mooiste kant laten zien.

Selfportrait, P

Zelfportret Rubens in het Rubenshuis in Antwerpen - © Antwerpen Rubenshuis collectiebeleid

De schilderijen van Rubens zijn trouwens een belangrijke bron voor de modegeschiedenis, aangezien hij heel wat adellijke lieden portretteert in de meest modieuze kleding van toen. 

Antwerpen is nog steeds de modestad bij uitstek.

De stad gaat prat op een modeacademie die wereldfaam bezit. In deze academie studeerde destijds de Antwerpse Zes af: Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Marina Yee, Dirk Van Saene, Ann Demeulemeester en Dries Van Noten. In hun kielzog volgden ontwerpers als Tim Van Steenbergen, Véronique Branquinho, Haider Ackermann, A.F. Vandevorst, Bruno Pieters, ....  Ook vandaag nog trekt de modeafdeling talent uit heel de wereld aan en stappen er grote beloftes weer buiten.

2018 is het ideale moment voor een trip naar Antwerpen. Cultureel zijn er heel wat activiteiten gepland voor het barokjaar, die perfect te combineren zijn met een heerlijke shopnamiddag. Dit is in Antwerpen een echte belevenis. Je vindt er elegante kledingstukken van grote modehuizen, trendy boetieks, kleine en onafhankelijke winkels en grensverleggende concept stores. De binnenstad van Antwerpen is in te delen in zeven verschillende winkelgebieden die voor elk wat wils bieden.

Maar voordat je begint te shoppen is het Modemuseum een goede inspiratieplek. Hier vind je geen statische vitrinekasten met oubollige kostuums. Het MoMu zet interdisciplinaire expo's op met zin voor avontuur.

Fashion show of the Fashion Academy of Antwerp

Modeshow van de Modeacademie van Antwerpen - Bron

Fashion Museum Antwerp, Nationalestraat, Antwerp

Modemuseum Antwerpen - Nationalestraat, Antwerpen - Bron

fashion_

Black Balloon - © Black Balloon

Een dagje shoppen? Dan kan ik je de volgende plekken in Vlaanderen aanbevelen.

  • Antwerpen: Kammenstraat, Nationalestraat , Paleis op de Meir 
  • Brussel: Dansaertstraat, buurt van het Kastelijnsplein

Ik toon je graag nog andere fantastische plekken.

Volg mij en ik neem je verder op weg.

Fijn dat ik je kon inspireren.

Mijn collega's hebben je nog meer te vertellen.