Hallo, ik ben Nicolaas Rockox

Hou je van architecturale pareltjes van oude en hedendaagse meesters?

 

De verborgen stadstuinen van Vlaanderen

In de 17de eeuw van Peter Paul Rubens groeit een tuin uit tot een belangrijk statussymbool. Het is immers de etalage van je rijkdom. In de tuin van het Rubenshuis groeien o.a. aardappelplanten en tulpen. De aardappelplant is een sierplant uit Amerika en tulpen zijn heel duur.

Plantentuin Meise

Plantentuin Meise - Plantentuin Meise - © Plantentuin Meise

Antwerpen

Rubens hield van tuinen

Het duurste boek uit de bibliotheek van Rubens (en hij had er heel wat) is een boek over tuinieren. Geloof het of niet, maar aan de gage van de tuinman geeft Rubens het meest geld uit voor al het personeel. Het is dan ook logisch dat de belangrijkste huizen en stadspaleizen in die tijd een prachtige tuin hebben. We leiden je graag naar enkele pareltjes. Wist je bijvoorbeeld dat zelfs de kathedraal van Antwerpen een kleine binnentuin heeft?

Cathedral of Our Lady, Groenplaats, Antwerp

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal - Groenplaats, Antwerpen - © Antwerpen Toerisme en Congres

De mooiste tuinen van Antwerpen

Bezoek dus zeker het Rubenshuis en ga vervolgens naar het stadspaleis van een van zijn goede vrienden en burgemeester van Antwerpen, het Rockoxhuis. Dankzij de archieven van Rockox weten we veel over de planten en bloemen in die tijd. Om in de sfeer van Rubens te blijven, is een bezoek aan de filmische tuin van de Sint-Pauluskerk zeker aan te raden of de verscholen tuin van den Wolsack. Het Elzenveld is een onderdeel van het oudste ziekenhuis van Antwerpen en heeft een aanpalende kruidentuin. Enkele van deze historische plekken kregen nieuw leven ingeblazen. Zo vind je in de Plantentuin van Antwerpen in een echt peperkoekenhuisje het heerlijke lunchrestaurant Het Gebaar. Wil je daar een tafeltje bemachtigen, dan zal je wel vooraf moeten reserveren. Hetzelfde geldt voor The Jane, het restaurant van Sergio Herman dat zich in de prachtige binnentuin van het oude Militaire Hospitaal bevindt.  

De hedendaagse groene meesters

Nu nog heeft Vlaanderen internationaal gerespecteerde specialisten in bloemen en tuinen, denk maar aan Mark Colle van o.a. de bloemenwinkel Baltimore bloemen. Hij maakt voor heel wat internationale modedesigners prachtige bloemstukken. Zijn vakbroeder Daniel Ost staat bekend als Worlds Leading Floral Designer en er is de bekende landschaparchitect Wirtz. Verder zijn Thierry Boutémy (bekend van de prachtige boeketten in de film ‘Antoinette’ van Sophia Coppola), Eric D’Hondt en het Bureau Bas Smets eveneens internationale toppers.

Ben je geïnteresseerd in prachtige tuinen, parken of groene juweeltjes?

Dan kan ik je de volgende plekken aanbevelen.

Brussel

De serres van het Koninklijk Paleis. Let wel: de serres kan je slechts drie weken per jaar bezoeken.

Royal greenhouses, Avenue du Parc Royal, Brussels

Koninklijke serres - Koninklijk Parklaan, Brussel - © Tourisme Monuments et Sites

Meise

Nationale Plantentuin: een kasteeldomein van 92 hectare met het net gerenoveerde Plantenpaleis dat als enige in de wereld alle klimaatzones toont.

Botanical garden, Nieuwelaan, Meise

Plantentuin - Nieuwelaan, Meise - Bron

Gaasbeek

Het kasteel van Gaasbeek: Deze ommuurde Franse tuin heeft een unieke leifruitbomencollectie, die reeds eeuwen de wereldtop is.  

Castle of Gaasbeek, Kasteelstraat, Lennik

Kasteel van Gaasbeek - Kasteelstraat, Lennik - Bron

Leuven

Abdij van Park
De kunstgalerij met de mooiste tuin in Vlaanderen is The White House Gallery.

Park Abbey, Heverlee

Abdij van Park - Heverlee - Bron

White House Gallery, Lovenjoel

Whitehouse Gallery - Lovenjoel - Bron

Gardens of Hoegaarden, Houtmarkt, Hoegaarden

Tuinen van Hoegaarden - Houtmarkt, Hoegaarden - Bron

Vlaanderen is prachtig.

Ik leid je graag wat meer rond in deze regio.

Ervaar de rijkdom van Vlaanderen ten volle.

Ontmoet de andere gidsen.