Hallo, ik ben Anthony van Dyck

Geïnteresseerd in cultuur en schilderkunst?

 

Brugge: bakermat van de Vlaamse Primitieven

Het Lam Gods is thuis in Gent, maar Jan van Eyck is minstens deels een Bruggeling. Onder de Bourgondische hertogen was hij er hofschilder, wat de stad twee absolute meesterwerken opleverde. Daarom zet ook Brugge de grote Jan van Eyck in de schijnwerpers.

CHECK de website van het museum voor laatste info!

Brugge

In het Bourgondische era kende Vlaanderen een gouden eeuw, een eigen renaissance. De hertogen kozen Brugge als een van hun uitvalsbasissen. Terzelfdertijd trokken ze er de grote Jan van Eyck aan als hofschilder. Hij creëerde er enkele van zijn beste werken, waarvan er nog steeds twee thuis zijn in Brugge. 'Madonna met kanunnik Joris Van der Paele' hangt vandaag nog steeds in het Groeningemuseum. Daar vind je ook Van Eycks beroemde portret van zijn echtgenote Margaretha.

Die twee meesterwerken zijn het uitgangspunt van de expo Jan van Eyck in Brugge. Die zoomt in op het leven, werk en creatief proces van de grootmeester. Wie nog dieper wil duiken in zijn leefwereld, kan dat met de wandeling Sporen van Jan van Eyck in Brugge, die op zoek gaat naar de impact die de meester naliet op de stad.

Een andere Brugse aanrader is de voormalige apotheek Sint-Janshospitaal. Ook dat historische gebouw is vandaag een museum en huist enkele topwerken van Hans Memling, Vlaamse primitief en tijdsgenoot van Van Eyck. Zijn beroemde Ursulaschrijn is daar het absolute pronkstuk. Het Sint-Janshospitaal verdiept zich in 2020 in de invloed die Memling vandaag nog heeft op de hedendaagse kunst.

Twee tentoonstellingen in het Pittoreske Brugge:

Heeft de barok je ook te pakken?

Ik vertel je er graag meer over.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.