Hallo, ik ben Anthony van Dyck

Geïnteresseerd in cultuur en schilderkunst?

 

Antwerpen, hét Silicon Valley van de 16de eeuw

Rubens werkte en woonde in Antwerpen. Nergens anders ter wereld kan je de grootsheid van Rubens zo goed voelen dan op deze plek. De stad speelt in de 16de eeuw al een belangrijke rol. Het was zoals Silicon Valley nu, een plek waar kennis, vakmanschap en techniek samenkomen.

Antwerpen

Boekdrukkunst was het massamedium van die tijd

De boekdrukkunst was hét massamedium van die tijd. Als je naar Antwerpen komt, dan raad ik zeker een bezoek aan het Rubenshuis aan waar de schilder werkte en woonde. Ook de drukkerij Plantin-Moretus mag niet ontbreken bij je bezoek aan Antwerpen. Rubens, die bevriend was met Balthasar Moretus, gaat vaak op bezoek in de familiewoning die tevens dienst deed als drukkerij. Beide plekken bevinden zich in prachtige stadspaleizen midden in de stad en zijn dus gemakkelijk te combineren. De drukkerij is het enige museum dat UNESCO als werelderfgoed erkent. Voor kinderen is het trouwens ook een aanrader, want je kan er zelf als drukker aan de slag gaan.

The garden of the Rubens House

De tuin van het Rubenshuis - Wapper, Antwerpen - © Antwerpen Toerisme en Congres

Museum Plantin-Moretus, Friday Market, Antwerp

Museum Plantin-Moretus - Vrijdagmarkt, Antwerpen - © Filip Dujardin

"Breng een bezoekje aan Antwerpen. Nergens anders ter wereld kan je de grootsheid van Rubens zo goed voelen als op deze plek."

Boeken spelen een belangrijke rol in het leven van Rubens. Hij is een intellectueel en een verwoed verzamelaar. Wil je na een bezoek aan de drukkerij nog meer boeken zien? Dan is Copyright, een van de mooiste boekwinkels van Antwerpen, een absolute aanrader. Of laat je verrassen door de architectuur en de erfgoedcollecties van de Vlaamse bibliotheken. Een echt verborgen parel is De Nottebohmzaal van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (check op voorhand wel de activiteiten, want de zaal is niet altijd open). Op hetzelfde plein ligt trouwens de Sint-Carolus Borromeuskerk, waarvoor Rubens niet alleen prachtige schilderijen vervaardigde. Hij was ook betrokken bij de binnen- en buitendecoratie van deze baroktempel. 

skyline antwerpen

skyline antwerpen - © Antwerpen Toerisme en Congres

Vlaanderen

Hou je van de geur van papier en het ritselen van openslaande boeken?

In Vlaanderen liggen de kunststeden dicht bij elkaar. Hou je van de geur van papier en het ritselen van openslaande boeken? Dan kan ik je de volgende plekken aanbevelen.

Brussel

De Koninklijke Bibliotheek van Brussel bezit naast boeken ook een grote erfgoedcollectie. Je bewondert er de ingerichte werkkamers van architect Henry Van de Velde en van de auteurs Michel de Ghelderode en Emile Verhaeren.
Of bezoek de mooie boekenwinkel Tropismes en de Librairie Saint Hubert in de Sint-Hubertusgalerij

Saint-Hubertus Gallery

Sint-Hubertusgalerij - Koningsgalerij, Brussel - © Galerie du Roi, Brussels - Bron

Gent

Een architecturaal monument is de Boekentoren in Gent, opgeleverd in 1942. Het is een ontwerp van de Belgische architect Henry van de Velde en het meest opvallende voorbeeld van modernistische architectuur in Gent. Deze Boekentoren ondergaat een noodzakelijke restauratie en is daardoor wellicht pas eind 2020 opnieuw toegankelijk. 

The Book Tower from St. Peter's Square

Boekentoren vanop Sint-Pietersplein, Gent - Bron

De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Mechelen

De Zondvloed - Onze-Lieve-Vrouwestraat, Mechelen - Bron

Heeft de barok je ook te pakken?

Ik vertel je er graag meer over.

Barok is geen kunststroom, het is een levensvisie.

Vraag het maar aan de andere gidsen.